Anketa politiků: Jak byste pomáhali drobným podnikatelům, co se musí změnit?

Jak by podnikatelům pomohl Miroslav Kalousek a další politici?
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Podpora drobných podnikatelů je téma, které se už roky probírá ze všech stran. Někteří politici mají konkrétní představu, jiní živnostníkům spíše škodí. Současná vláda udělala řadů kroků, které podnikání znepříjemnily a udělaly z něj boj o holý život. Změní se to, nebo ne?

Z pohledu drobného podnikatele je zavedení EET či nutnosti kontrolních hlášení noční můrou. Tvrdí, že je to jen zbytečné papírování a další házení klacků pod nohy. Některé politické strany jim přizvukují, jiné ne. V nadcházejících volbách bude tedy i toto jedním ze zásadních témat. Bude se něco měnit, nebo zůstane vše při starém?

Jako vždy jsme oslovili všechny politické strany a hnutí, které mají reálnou šanci dostat se do parlamentu. V tomto případě se ani nedivíme, že ve své ignoraci pokračuje hnutí ANO a ČSSD. Zrovna tyto dva subjekty mají možná největší máslo na hlavě a vinu na stavu, který momentálně máme. Místo vysvětlení se obrnily mlčením. No, jejich chyba. 

Anketní otázka: Jakým způsobem byste podporoval(a) drobné podnikatele, jaké nástoje byste využil(a)?

JANA ČERNOCHOVÁ (ODS)
Zrušíme nesmyslná opatření zavedená současnou vládou - EET, kontrolní hlášení DPH a další povinné výkazy, kontroly či zákazy. Nárůst byrokracie všechny dusí. Chceme to změnit, jít cestou elektronizace státní zprávy a rušení zbytečného papírování a shromažďování dat. Snížíme daně a zjednodušíme daňový systém, pro nejmenší podnikatele zavedeme paušální daň a zrušíme limity výdajových paušálů.

VÍT RAKUŠAN (STAN)
Podnikání - zejm. drobné a střední - se potýká s byrokratickými problémy a neodůvodněnými průtahy při založení firmy (zvláště obchodní společnosti), v průběhu fungování i při ukončování podnikatelských aktivit. Chceme proto urychleně zavést elektronizaci veškeré úřední agendy a vytvořit jednotné koordinační místo, otevřít datové zdroje. S tím souvisí i umírněnost v zákonodárné činnosti - nebudeme překreslovat hrací hřiště nijak často a podstatně.

JIŘÍ KOBZA (SPD)
Drobní podnikatelé tvoří ve vyspělých demokraciích páteř společnosti, jen u nás jsou zavaleni narůstající státní byrokratickou buzerací. Pro nás v SPD živnostník či drobný podnikatel není automaticky zloděj. Proto chceme zrušení EET a kontrolních hlášení, dále zavést paušální daň pro živnostníky a drobné podnikatele, díky které ušetříme rozsáhlý kontrolní aparát a živnostníci budou moci trávit svůj čas smysluplnou prací.

IVAN BARTOŠ (Piráti)
Drobné podnikatele především dusí česká byrokracie - budeme prosazovat zjednodušení regulací a digitalizaci státní správy. Ta neznamená jen, že úřady budou kompletně dostupné online, ale také že se úřady naučí komunikovat samy mezi sebou a podnikatelé nebudou muset vyplňovat jeden údaj několikrát. Zrušíme EET pro e-shopy, platby kartou a drobné podnikatele.

STANISLAV GROSPIČ (KSČM)
Především přerozdělením daňové zátěže formou daňové progrese. Dále snížením administrativní náročnosti spojené s malým a středním podnikáním. Také většími veřejnými pobídkami zejména do odvětví malého a středního podnikání, kde chybí určitý segment služeb.

MIROSLAV KALOUSEK (TOP 09)
Prioritou TOP 09 je vytvoření stabilního a co nejjednoduššího podnikatelského prostředí. Obnovíme jednotné inkasní místo, které podnikatelům usnadní odvody daní. Navíc zřídíme ONE STOP SHOP – servis pro malé podnikatele, který za ně vyřídí veškerou komunikaci se státem. TOP 09 také zruší EET, které zbytečnou byrokracií živnostníkům komplikuje podnikání.

TOMÁŠ VANĚK (ODS)
Podnikatel zde není proto, aby úřadoval. Je nezbytné zrušit  řadu regulací a administrativní zátěže, například EET, limity výdajových paušálů pro živnostníky, kontrolní hlášení a povinnost posílat nadbytečná hlášení a opakující se statistické přehledy. Zrušil bych i nesmyslné byrokratické pokuty při drobných přestupcích a omezení otvírací doby v obchodech. Seznam by byl daleko delší... ale rozsah příspěvku je omezen.

TOMIO OKAMURA (SPD)
Zrušení EET a místo toho nahrazení paušální daní - tj. žádná daňová přiznání ani hlášení, ani kontroly atd., což by byla finanční a obrovská časová úspora pro živnostníky i státní správu. Pro živnostníky s obratem do 500 tis. Kč ročně navrhujeme nulovou daň z příjmu fyzických osob. Chceme také elektronizaci státní správy a odbourání zbytečné byrokracie.

JAKUB MICHÁLEK (Piráti)
Uzákoníme výjimku z EET pro drobné podnikatele. Razantně zjednodušíme systém zdanění práce tak, aby se odváděla jen jedna platba na jeden bankovní účet. Zdanění práce navíc snížíme a daňové zákony nebudeme neustále měnit. Zajistíme, že místo chození po úřadech půjde většina byrokracie vyřídit přes internet. Vytvoříme podnikatelům dobré podmínky pro inovace, např. aktuálně využití digitálních platforem. Omezíme výhody, dotace a pobídky pro největší firmy, aby byly na trhu férové podmínky. Schválíme výrazná protikorupční opatření pro lepší práci úřadů a skutečně otevřené veřejné zakázky, z čehož budou těžit poctiví podnikatelé. 

Co na to voliči?

  • Hana Gregorová (asistentka, Benešov): Moc se o to nezajímám, je mi to jedno. Vždycky jsem byla a budu zaměstnanec, takže to jde mimo mě. 
  • Jan Táborský (prodavač, Kladno): Je to peklo. Asi nikdy to nebylo horší, možná za komunismu. Ale to se nedá srovnávat. Volil bych i ďábla, kdyby s tím zvládl něco udělat.
  • David Havelka (elektrikář, Sedlčany): Mám práce zhruba o dvě hodiny týdně více než dřív. Nikdo mi je nezaplatí. Vezměte si, kolik to je za rok.
  • Iveta Drahotová (účetní, Praha): V naší firmě je to hodně znát. Je více papírů, více příkazů, více času. A podle mě je vše zbytečné, dalo by se to dělat jednoduše. Ale to by nad námi neměli kontrolu, o to tu jde.
  • Petr Mrkvička (analytik prodeje, Beroun): Nevěřím, že by některá strana chtěla výrazně změnit. Vždyť oni chtějí mít vše pod palcem, vidět firmám i jednotlivcům do karet.
  • Dan Semerád (IT specialista, Praha): Hnutí ANO je největší zlo, které lidi jen šikanuje. Bohužel lidi to neprokoukli, asi jsou hloupí. Ale jednou jim to dojde. Možná, až zlikvidují podnikatele.