Anketa politiků: Mělo by být zdravotnictví zdarma, máme si připlácet za nadstandard?

Doplatky na léky nesmí být překážkou pro kvalitní léčku, to si myslí Petr Štěpánek a Zelení
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Volby se nezadržitelně blíží a politické subjekty se na poslední chvíli snaží získat nerozhodnuté voliče na svoji stranu. Jedním z témat, které k tomu může pomoci, je zdravotnictví. Jak se k tomu staví jednotlivé strany, hnutí a koalice?

Plné čekárny lidí, nepříjemný personál, péče na úrovni, se kterou nejste spokojeni? Ano, i to je obrázek některých nemocnic. Ne všech, samozřejmě. Jak docílit toho, aby to bylo přesně naopak a pacient odcházel nejen zdravý, ale také s dobrým pocitem? Co si přední politici myslí o doplácení za některé zákroky či vyšetření, případně o možnosti zaplatit si "něco" lepšího?

Jako vždy jsme se ptali napříč politickým spektrem zástupců všech subjektů, které mají reálnou šanci dostat se do sněmovny. Stejně jako na ostatní ankety jsme se ani tentokrát nedočkali odpovědi od hnutí ANO a ČSSD. Tam zřejmě ani na tuto problematiku nemají názor nebo je voliči nezajímají.

Anketní otázka: Měla by být zdravotní péče zdarma a měla by existovat možnost si připlatit za nadstandardní služby?

LEOŠ HEGER (TOP 09)
Standardní zdravotní péče by měla zůstat zdarma, ale měla by zároveň existovat možnost placení si nadstandardní péče, zejména na lepší materiály, které jsou nad rámec kvalitního hrazeného standardu. Chceme k tomu prosazovat možnost komerčního připojištění, včetně připojištění na možnost doplatku na nové metody, kde je prokázána bezpečnost, ale jejichž účinnost není ještě plně potvrzená.

TOMÁŠ VANĚK (ODS)
České zdravotnictví, založené na systému všeobecného povinného zdravotního pojištění, je v současné době na vysoké úrovni. Pro udržení tohoto stavu a jeho další zlepšení je nezbytné odstranit vzrůstající administrativní zátěž a rozšířit svobodu volby pacienta. S tím souvisí i možnost volby nákladnější metody či materiálu nebo konkrétního zdravotnického pracovníka za doplatek rozdílu oproti plně hrazené péči.

JIŘÍ KOBZA (SPD)
Zdravotní péče přece není a ani nemůže být zdarma, když občané platí zdravotní pojištěni a další daně! V situaci, kdy máme milion lidí pod hranicí chudoby, dva miliony lidí živoří těsně nad ní, tak další poplatky ve zdravotnictví považuji za hanebnost. Navíc pro mnoho lidí jsou i otázkou existence. Jaká je ale definice nadstandardu? Že zdraví není pro chudé? S tím se nemohu ztotožnit. Vím velice dobře, že v nemoci a v bolesti jsme si všichni rovni. Proto se i zdravotnictví má o všechny starat stejně. Co nejlépe!

PETR GAZDÍK (STAN)
Platíme zdravotní pojištění. Toto pojištění by dle nás mělo pokrýt dosavadní vysoký standard zdravotní péče. A zároveň jsme přesvědčeni, že by kdokoliv měl mít možnost zaplatit si legálně nadstandard - ještě lepší kloub a podobně. Nevidím v tom nic asociálního.

STANISLAV GROSPIČ (KSČM)
Ano, kvalitní zdravotní péče by - pokud je hrazeno zdravotní pojištění - měla být poskytována zdarma bez dalších doplatků. Nadstandartní péče by neměla být neměla být, základní zdravotní péče by měla být rovnocenně kvalitní.

IVAN GABAL (KDU-ČSL)
Dosáhli jsme prodloužení střední délky života o 10 let, žijeme déle. Dílem lepším životním stylem, lepšími potravinami a životním prostředím a nemalým dílem lékařskou péčí, která opravdu není zdarma. Dnes je systém natolik nedofinancován, že odcházejí lékaři i zdravotní sestry za lepšími platy a není personál ani na důležitých místech zdravotní a nemocniční péče. Minimum by bylo, abychom si přidávali na jídlo a bydlení, když se do nemocnice dostaneme. Nadstandard by měl být oboustranně výhodný, nemocnici i pacientovi, v podmínkách pobytu, nikoli v péči. Nepovažoval jsem za dobré rušení regulačních poplatků. Nyní musíme do systému, s cílem jeho udržení, dát mnohem víc, otázka je odkud. 

IVAN BARTOŠ (Piráti)
Ano. Chceme zachovat státní VZP garantující péči zdarma beze změny. Pro možnost svobodné volby pak chceme umožnit vznik neziskových samosprávných zdravotních pojišťoven, kde by si mohli pojištěnci sami určit svůj úhradový standard. Zbytek by tedy byl jejich nadstandard, na který by si mohli doplatit. Mohli by si určit třeba hrazené bílé plomby za plnění povinnosti chodit na preventivní prohlídky.

PETR ŠTĚPÁNEK (Zelení)
Zdravotní péče musí být dostupná a kvalitní pro všechny obyvatele, ať už v rovině finanční, nebo geografické. Doplatky na léky nebo finanční spoluúčast nesmí být překážkou léčby pro žádného pacienta či pacientku. V rámci univerzálního zdravotního pojištění musí být poskytována péče takové kvality, aby si pacient nemusel doplácet.

JANA ČERNOCHOVÁ (ODS)
Zdravotní péče není zdarma ani dnes, každý si platí zdravotní pojištění (nebo jej za některé lidi platí stát) a za to by všichni měli mít nárok na dostupnou, kvalitní a účinnou zdravotní péči. Zároveň jsem ale pro to, aby lidé měli možnost si připlatit za nadstandardní péči, nákladnější metody či prostředky léčby. Není žádný důvod, proč by tato možnost volby nemohla existovat.

TOMIO OKAMURA (SPD)
Zdravotní péče není přece zdarma, občané si ji platí v rámci zdravotního pojištění a v rámci zdravotního pojištění je nárok na bezplatnou zdravotní péči ústavní právo, takže o tom není třeba diskutovat. Naše hnutí SPD odmítá jakékoliv poplatky za lepší péči. Trváme na tom, že občan musí dostat v rámci zdravotního pojištění nejlepší možnou zdravotní péči. Jediné, o čem jsme ochotni diskutovat, je možnost příplatku za služby hotelového typu, např. TV atp. Nejprve je však potřeba stanovit, co je standard, což stanoveno není.

Co na to voliči? 

Ivan Horák (taxikář, Praha): Co je zdarma? Platíme se pojištění, ne? Takže zadarmo není nic. Jsem i pro poplatky za návštěvu lékaře, ubude alespoň simulantů. 
Darina Králová (pojišťovací poradce, Kladno): Pro těžce nemocné lidi určitě žádné doplácení. Pro notorické návštěvníky ordinací s rýmičkou jednoznačně ano.
Helena Brodská (laborantka, Kolín): Říkalo se, že zdraví si za peníze nekoupíte. Ale už to dávno neplatí, koupíte. A asi je to v pořádku. Na druhou stranu základní péče pro všechny musí být stejná.
Jan Bárta (manažer, Kutná Hora): Myslím si, že je špatně, že byly zrušeny poplatky za návštěvu lékaře. Doktoři také musí vydělávat, potažmo stát. A člověk by měl mít právo volby, jestli chce takový či makový kloub apod.
Pavlína Vodičková (vizážistka, Beroun): Proč bych měla platit za něco, za co cvakám pojištění? Každý dáváme stejně, jak ukládá zákon. Tak proč by měl mít někdo jiná práva nebo služby?
Igor Benda (řidič, Benešov): Základní péče stejná pro všechny. Kdo má peníze, může si vybrat lepší "materiál", to mi přijde v pořádku.