Špatný rozpočet v dobrých časech. Pražská opozice ho nepodpoří

Na magistrátu bude ve čtvrtek pořádně dusno
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Praha by měla v příštím roce hospodařit příjmy 54,096 miliardy korun a výdaji 70,3 miliardy. Návrh rozpočtu hlavního města je však podle opozice špatný a na čtvrtečním hlasování ho nepodpoří. Co konkrétně jim vadí, kam tečou peníze?

Podle zástupců ODS je navrhovaný rozpočet na rok 2018 špatný a nedůvěryhodný. Prý neřeší klíčové investice pro rozvoj Prahy a pokračuje v nezodpovědném zvyšování běžných výdajů. Občanští demokraté tvrdí, že výrazně rostou dotace, s posílením výdajů na údržbu veřejné zeleně či komunikací se v návrhu naopak prakticky nepočítá. Návrh nepodpoří ani Piráti, TOP 09 bude ještě o konkrétním postupu jednat.

Proč tak vyskočily běžné výdaje?

"Je to špatný rozpočet sestavený v dobrých časech. Díky hospodářskému boomu má Praha meziročně o 7,5 miliardy vyšší výnosy z daní. Koalice Zelených, ČSSD, ANO, STAN a KDU-ČSL chce ale opět hlavně zvýšit fixní náklady. Přitom během její vlády vyskočily běžné výdaje o neuvěřitelných 30 procent. Nevidím žádnou snahu o efektivitu. Na to může Praha v budoucnu doplatit," kroutil hlavou předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

Podle něj rozpočet prakticky nepočítá s dostavbou obou okruhů a radiál nebo vybudováním nových škol a školek. "Evergreenem jsou bohužel opět P+R parkoviště, na která půjde jen zanedbatelných 130 milionů. Ani blížící se komunální volby nepřinutily koaliční radní přemýšlet nad tím, co Pražáci opravdu potřebují."

Nic se nezmění

Kritikou magistrátu nešetří ani předsedkyně pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija. "Zastupitelé ODS návrh rozpočtu nepodpoří. Rozhodně to není proinvestiční rozpočet, jak se nám snaží namluvit stávající koalice v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou. To, že do kolonek rozpočtu nakreslili čísla na investice, neznamená, že je opravdu proinvestují. Jen z letošních investic se do příštího roku převádí 5 miliard, tedy třetina investičního rozpočtu. A stejný model se opakuje od začátku této koalice. Jsem skeptická, že to bude v roce 2018 jinak."

Příkladem nesplněných plánů jsou podle Udženije právě P+R parkoviště, kde se nerealizovalo 90 % plánovaných investic, nebo u protipovodňových opatření, kde je to skoro celá suma 115 milionů korun. "Je alarmující, že na různé provozní dotace má jít o 15 % víc, ale třeba u údržby veřejné zeleně nebo chodníků a komunikací žádný nárůst nevidíme."