Konec zastupitelů v Čechách? Zákon o střetu zájmů je svlékne téměř donaha

Novela zákona přichází s přiznáváním majetkových poměrů u všech členů zastupitelstev. Případným kandidátům se nelíbí, že veřejnost uvidí jejich majetkové poměry
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zákon o střetu zájmů prošel obměnou a radní se obávají, že klesne zájem o volby do zastupitelstev obcí a měst. Novela totiž přichází s přiznáváním majetkových poměrů u všech členů zastupitelstev. Veřejnost se pak může dozvědět výši konta kohokoli ze zastupitelů, včetně toho, zda má nějaké dluhy. Potřebuje tohle vůbec někdo vědět, aby posoudil, zda je kandidát tím pravým?

Novelu zákona nekritizují jen ti, kterých by se případně mohla dotknout, až se budou rozhodovat, zda kandidovat do obecních nebo městských zastupitelstev. Kritizují ji i starostové velkých měst, kteří přitom už tuto povinnost mají. Obávají se toho, že v příštím roce, kdy budou volby do obecních zastupitelstev, nebude prostě mezi lidmi zájem.

Senátorský klub ODS předložil řadu pozměňujících návrhů a spolupracuje s náměstkem ministra vnitra Petrem Mlsnou na tom, jak upravit návrh zákona, aby nezatěžoval především rodinné příslušníky a starosty a zastupitele malých obcí.

Veřejnost by se dozvěděla vše

Řadoví zastupitelé tak budou spolu s veřejnými funkcionáři, jimiž jsou třeba poslanci, ministři, hejtmani, ale také starostové, místostarostové, muset přiznat jiné příjmy, majetek, stavy na účtech, ale i dluhy. K těmto údajům má přístup veřejnost.

Parlament už tuto novelu zákona o střetu zájmů schválil a měla by začít platit od 1. ledna 2018. Na problém upozornil senátor a sedlčanský starosta Jiří Burian, jenž varoval před tím, že zákon může výrazně zasáhnout do života obcí. Upozorňuje, že může dojít až ke střetu se zákonem o ochraně osobních údajů.

Stojí to za "pár stovek"?

Shodný názor má i starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek. "Na jedné straně máme zákon o ochraně osobních údajů a nyní vyjde takový nesmysl. Kvůli šesti nebo osmi stovkám odměn pro zastupitele to těm lidem rozhodně vůbec nestojí se takto obnažit na veřejnosti. Myslím si, že silně opadne zájem lidí kandidovat do zastupitelstev obcí a měst," míní Vondrášek a dodává, že nechápe, proč by měl někdo vědět, zda má zastupitel někde na účtu třeba půl milionu.

Překračuje hranici osobní svobody

Vysloveně za šikanu považuje novelu kladenský primátor Milan Volf. "Neměl jsem problém podat majetkové přiznání, jak určoval dosud zákon. Nemám a nikdy jsem neměl co skrývat. Nové znění zákona ale nemá nic společného s transparentností, ale překračuje hranici osobní svobody. A to nejen politika, ale i jeho rodiny,“ řekl dále primátor.

Podle některých starostů už končí někteří politici na malých obcích se svojí funkcí a právní předpis neopodstatněně a nepřiměřeně zasahuje do soukromí zastupitelů. Města a obce ze Středočeského kraje se také přidávají k výzvě Svazu měst a obcí. Výzva třeba požaduje, aby se zveřejňování majetkových přiznání změnilo a přístup k nim měly pouze kontrolní orgány. O novele jednala Rada Svazu měst a obcí ČR.

Mišina: Nikdo se nezabýval bezpečnostními riziky

Podle místostarosty Berouna Michala Mišiny je zákon zaměřen naprosto jednostranně na snahu o transparentnost majetkových poměrů volených lidí , ale i vedoucích odborů na radnici. "Nikdo se nezabýval bezpečnostními riziky, která vznikají pro tyto lidi. Osobně jsem vyplnil ty samé informace, co jsem vyplnil již v minulosti a bylo k náhledu na městském úřadu. Nyní si může kdokoli anonymně zjistit stav majetku kohokoli," řká místostarosta a dodává, že jako zdroj informací kriminálním živlům je tato databáze k nezaplacení.  Michal Mišina dále dodává, že nemá nic proti uvedení stavu majetku, ale přístup k ní by měl být jednoznačně monitorován a umožněn jen po řádné identifikaci. "To, že schopní lidé, kteří se ke svému majetku dopracovali naprosto legálně, nebudou mít zájem do politiky vstupovat, je více než jasné," uzavřel místostarosta.

Data by mohla být zneužita

"Zastupitelé napříč celou zemí požadují, aby k citlivým údajům uváděným v majetkových přiznáních měly přístup jen odpovědné osoby. Jinak existují důvodné obavy, že by data mohla být snadno zneužitelná, či dokonce předmětem vydírání," konstatuje předseda Svazu měst a obcí František Lukla a dodává: "Je to paradoxní situace – na jednu stranu řešíme podstatně přísnější ochranu osobních údajů podle evropského nařízení, na straně druhé bez potřebné ochrany soukromí a zajištění bezpečí otevíráme přístup k citlivým údajům starostů, místostarostů, radních a dalších zastupitelů i jejich blízkých."

Rada Svazu měst a obcí požaduje, aby stát důkladně zhodnotil dopad zákona o střetu zájmů. A na základě výsledků právní předpis upravil tak, aby přístup do centrálního registru s majetkovými přiznáními měly pouze kontrolní orgány. "Pokud se tak nestane, může dojít k odchodu osobností z veřejných funkcí, a tím k ochromení samospráv a rozvoje území jako takového," doplnil výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal.