Proč nikdo nenese politickou odpovědnost za spadlou lávku? Opozice chce hlavu Krnáčové

 

K tragédii obrovského rozsahu chyběl jen kousek. Zřícení lávky v Troji bude politiky zřejmě zaměstnávat ještě dlouho. Pražské opozici se nelíbí, že do této chvíle nikdo nepřevzal zodpovědnost. V takovém případě by prý měla odstoupit sama primátorka Adriana Krnáčová.

Pražská TOP 09 bude na jednání zastupitelů požadovat po vedení města vyvození politické zodpovědnosti za spadlou lávku v Troji. Pokud se tak nestane, navrhne odvolání primátorky Adriany Krnáčové. Potvrdili to zastupitelé opoziční TOP 09 Václav Novotný a Martin Dlouhý. Lávka se zřítila 2. prosince, zraněni byli čtyři lidé.

Krnáčová výtky odmítá, TOP 09 se podle ní ze situace snaží vytěžit politické body. "Primátorka sama v jednom z rozhovorů krátce po této nešťastné události uvedla, že v západních zemích je zcela standardní, že zodpovědný politik vyvodí odpovědnost, a nepřímo tak ukázala na svého náměstka Dolínka. Buď tedy vyhledá politicky odpovědného člověka v rámci rady a udělá vše pro jeho odvolání, nebo ať odpovědnost vyvodí sama a odstoupí," řekl Novotný.

Lávka se zřítila první prosincovou sobotu odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Radní minulé úterý rozhodli, že vyplatí každému zraněnému jednorázový dar 50 000 korun. Odškodným se bude vedení města zabývat poté, co policisté případ uzavřou.

Prý chce zakrýt odpovědnost

Podle TOP 09 existuje za událost odpovědnost věcná, kterou řeší policie, a pak politická. "Vedení města odvádí pozornost od toho, že politická zodpovědnost existuje. Zdá se nám, že primátorka dělá vše pro to, aby zakryla svou zodpovědnost," myslí si Novotný. Krnáčovou zastupitelé kritizovali také za to, že se podle nich události dostatečně nevěnovala. Podle Novotného předminulou sobotu svolala pouze krátké jednání a následně se vydala na ples hlavního města. "A po něm odjela na dovolenou."

Primátorka naopak tvrdí, že se situaci celou dobu věnovala. "Byla jsem neustále na telefonu, denně vyřídila desítky hovorů a sms zpráv. Neodjela jsem uprostřed krizové situace, ale až poté, co jsem rozdala úkoly a ujistila se, že veškeré práce jsou v chodu. Nic dalšího se až do prošetření nešťastné události nedá udělat," snažila se věc uvést na pravou míru.

Politická zodpovědnost za pád lávky podle ní bude vyvozena, až se prokáže, nyní je to předčasné. "Je smutné, že se kolegové snižují k tomu, aby z takové události vytěžili nějaké politické body. Myslela bych si, že je to pod jejich úroveň, ale očividně není. Ať je ta věc prošetřena a kolegové z opozice si nehrají na samozvané soudce amatéry," dodala Krnáčová.