Babiš už nepotřebuje 101 podpisů: Zeman si ve svém oblíbeném hračkářství vybral další kousek

Andrej Babiš si bude dál vesele vládnout za jakýchkoli podmínek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jste zvyklí, že když vám někdo něco řekne, splní své slovo? Ano? Tak to ale rozhodně nečekejte od prezidenta této země. Miloš Zeman si ve svém oblíbeném hračkářství, České republice, vybral další pěkný kousek. Naprosto otočil a Andrej Babiš už nemusí mít 101 jistých podpisů poslanců pro to, aby byl znovu delegován sestavením vlády.

Jak je možné, že si jakýkoli prezident jakékoli stále ještě demokratické země dělá ze "svých" občanů neustále legraci? Odpověď je snadná. Protože mu to prochází a od mnohých z nich za své názorové veletoče ještě sklízí uznání. Tentokrát je to ale opravdu do očí bijící.

Odvolávám, co jsem odvolal...

Zeman v posledních dnech několikrát zopakoval, že bude-li Andrej Babiš pověřen druhým pokusem sestavit vládu, musí mu přinést minimálně 101 podpisů poslanců. Byl to běžný krok i v minulosti, který znamenal víceméně jistotu, že vláda dostane důvěru a nebude to jen zbytečná šaškárna. Teprve současná hlava státu tuto zvyklost porušila před prvním Babišovým pokusem. A nic se na tom nezmění. 

Zeman totiž opět otočil a udělal z lidí pouhé diváky. "Protože to bude poměrně krátká doba pro získání onoho potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat," prohlásil, když po třiačtyřiceti dnech vlády přijal z rukou lídra hnutí ANO demisi jeho menšinového kabinetu. Už v úterý se navíc ukázalo, že Zemana ve znovujmenování Babiše nezadrží vůbec nic.

Nejde mu o Česko?

I kdyby prohrál prezidentský duel s Jiřím Drahošem, mocenský pakt se naplní. "Nejde mu až tak o Českou republiku jako o jeho samotného," má jasno bývalý předseda Akademie věd. Podle něj by měl v případě porážky ve volbách jednat státnicky a ve prospěch země. "U Miloše Zemana mě to však příliš nepřekvapuje," dodal Drahoš.

Uvidíme, jak druhý pokus o sestavení vlády dopadne. Pokud demokratické strany dodrží sliby a nepůjdou do spolupráce s trestně stíhaným premiérem, ke slovu se dostane Tomio Okamura a jeho SPD a samozřejmě komunisté. "Výhrady ODS k společné vládě s ANO trvají i po našem dnešním společném jednání. Náš postoj se nemění," potvrdil ve středu odpoledne na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Klíčová slova: