Předvolební hnus po Česku: Řvoucí prezidentova klika, arogance a další porce Zemanových nesmyslů

Rozdíl mezi prezidentskými kandidáty byl obrovský
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Od předvolebních debat prezidentských kandidátů jsme čekali lecos. Ale to, co zatím předvedly soukromé televize, je vrchol nevkusu, amaterismu a v některých případech i absolutní selhání. Setkání Jiřího Drahoše a Miloše Zemana na Primě připomínalo fotbalový zápas s naprosto zmateným a místy dost trapným rozhodčím. Dno je ještě hlouběji, než jsme si mysleli.

Hned na začátku je třeba říct, že z jakýchkoli úvah vynecháme TV Barrandov. Televize Jaromíra Soukupa je všechno možné jen ne kanál pro alespoň trochu racionálně uvažující lidi, což dokazuje dlouhodobě. Je hezké pořídit si médium, ale plnit si tam dětské sny je stejné, jako kdyby se chtěl stát zajíc vlkem. Ze Soukupa zkrátka moderátor nikdy nebude a tím tuto směšnou kapitolu uzavřeme.

Debata na Primě byla zřejmou ukázkou, kam jsme za poslední roky klesli. Zatímco příznivci Drahoše se spokojili se skandováním jména svého kandidáta, obdivovatelé Zemana uráželi a bučeli dokonce i na Drahošovu manželku. Hnus!

Když si vezmeme Novu, tak nutno říct, že Ray Koranteng se snažil. Ale prostě na to, aby vedl plnohodnotnou a hlavně vyváženou debatu se současným prezidentem, nemá. Nemějme mu to za zlé, je to slušný člověk. Zatím vrchol nevkusu však předvedla televize Prima v čele s Karlem Voříškem. Produkce se zřejmě rozhodla kopírovat americké prezidentské duely. Proč ne? Ale se slabým moderátorem, který si nedokáže prosadit svou vůli, se z toho stane přehlídka skandujících čuňat a festival marnosti.

Spodina bez úcty k ženám

Už první minuty úterní debaty ukázaly, že to bude spíš Kotel Michaely Jílkové než seriózní diskuse dvou jistě inteligentních mužů. Kdo si někdy poslechl mluvu a hesla fotbalových chuligánů, je zhruba v obraze, jak to vypadalo. Ale dokonce i rowdies mají možná k něčemu úctu. Zemanova klika v hledišti klesla ještě hlouběji. Neštítila se totiž bučet a volat urážlivé poznámky i směrem k manželce Jiřího Drahoše! Ano, až sem jsme to dopracovali za posledních pět let, fuj.

Zkuste si představit, že se něco takového děje třeba v Německu nebo ve Francii. V civilizovaných zemích nemyslitelné. Ale víte co, vezměme si i to panem prezidentem milované Rusko. Kdo by se tam odvážil verbálně napadat Putinovu partnerku, skončil by na Sibiři nebo by zmizel. Možná Uganda, Salvador a podobné země. Tam však zase hrozí, že by byl podobný dobytek za drzost rozsekán mačetou někým z druhého tábora.

Když Drahoš připomněl, že Zeman řekl, že "třetina obyvatel Česká je slabá duchem, každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik", současný prezident se to marně snažil přetlačit řadou nesouvisejících vět. Snažil se pomoci polopravdami o migrantech. Ale na to už mu skočili jen ti, co na rozdíl od českých soudů uvěřili, že nikdy nelže.

Úcta? Co to je?

Prima zřejmě vsadila na to, že se televizní divák zorientuje díky síle křiku a agrese. Podle toho se má asi rozhodnout, který z kandidátů debatu vyhrál. Není se určitě čemu divit, že atmosféra v Hudebním divadle Karlín byla vodou na mlýn pro Miloše Zemana, který se šikovným trikem Primy dostal do záběru už jako sedící. Na konci pořadu se však ukázalo, že bez pomoci už bohužel nedokáže ani vstát. To je ale teď vedlejší. Zeman nikdy netrpěl studem. Už vůbec ne úctou k protikandidátovi. Na stará kolena s tím rozhodně nezačne. 

Současná hlava státu dokázala místy až frenetické publikum ještě vyburcovat rádoby vtipnými poznámkami a bonmoty. Jenže to prezident k výkonu funkce opravdu nepotřebuje. Show pro návštěvníky páté cenové na Hrad nepatří, pokleslou zábavu podobného typu si obstaráme někde v zapadlém kabaretu, budeme-li mít zájem. 

Polopravdy, lži a demagogie

Slabý moderátor bohužel nedokázal zakročit nejen v době, kdy diváci uráželi Jiřího Drahoše, ale ani když se Zeman znovu dopouštěl svých klasických polopravd a nepravd. Bylo jich opět požehnaně a ještě v úterý v noci si například bývalý ministr kultury Daniel Herman na svůj twitterový účet napsal, že on zprávu BIS, o které se také v debatě mluvilo, četl. Dal tak zapravdu Drahošovi, který mluvil o sílícím vlivu ruských a čínských tajných služeb na našem území.

Karel Voříšek byl nejvíce slyšet ve chvíli, kdy pravidelně oznamoval čísla sledovanosti. Dost málo, na debatu se řádně nepřipravil a totálně propadl.

Uvidíme, čeho se dočkáme ve čtvrtek v České televizi. Co se týká kulturního chování a elementární slušnosti, selhala jak Prima, tak i Zeman. Drahoš možná doplatil na to, že je až příliš slušný a takový nerovný souboj mu je cizí. Je spousta lidí, kteří mu to budou vyčítat. Možná právem, pokud uznáme, že součástí předvolebního boje jsou i podpásovky, nepravdy a sázka na vulgarity. Když si však budeme přát slušnost, dodržování Ústavy a čestný přístup, Drahoš vyhrál na celé čáře. Zeman v tomto ohledu selhává dlouhodobě a je jen na nás, jakou částí sebe sama se necháme ovládat. Ale kdo by si přál krále Jelimana, je sám proti sobě.