Konec náměstka primátorky Krnáčové? Dolínek prý chybuje a nestíhá dvě práce

Ustojí Dolínek palbu ze všech stran?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Do kasičky mu sice každý měsíc přitékají moc hezké peníze, náměstek primátorky a zároveň poslanec Petr Dolínek však schytává jednu kritiku za druhou. Mimo jiné i za to, že tyto dvě funkce nestíhá. Zaslouží si kritiku? Není to náhodou tak, že za všechno v Praze nemůže Kalousek, ale Dolínek?

Pražští Piráti vyzvali náměstka primátorky Petra Dolínka z ČSSD, aby odstoupil z funkce. Důvodem je špatný stav pražských mostů, nezahájení opravy Libeňského mostu a situace v městské firmě Technická správa komunikací (TSK). Podle rovněž opozičních ODS a TOP 09 by mělo kromě Dolínka odstoupit celé vedení města. Dolínek uvedl, že za stav mostů mohou vlády v Praze za posledních 20 let. Problém je to podle něj odborný, ne politický.

Kdo může za stav mostů v Praze?

O stavu pražských mostů se začalo více mluvit od loňského prosince, kdy se zřítila lávka v Troji a zraněni byli čtyři lidé. Kvůli havarijnímu stavu pak město letos 19. ledna uzavřelo pro auta a MHD Libeňský most. TSK mostní konstrukci nyní podpírá. Ve velmi špatném stavu jsou z hlavních mostů přes Vltavu mimo jiné Hlávkův a Palackého most.

V Praze vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), která má v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů. TSK je městskou akciovou společností.

"Krizové uzavření Libeňského mostu pro veškerou silniční a tramvajovou dopravu je důsledkem dlouhodobě zanedbávané údržby ze strany TSK i nečinnosti náměstka Dolínka," uvedl Mahrik. Pirátská strana v minulosti podala trestní oznámení kvůli údržbě Libeňského mostu. Policie jej odložila. "Vyzýváme náměstka Dolínka, aby konečně vyvodil odpovědnost za současný stav," dodal Mahrik.

Podle zastupitelky Alexandry Udženije z ODS za stav mostů odpovídá celé vedení Prahy. "Libeňský i ostatní mosty jsme chtěli řešit na jednání zastupitelstva, ale koalice (ANO, ČSSD a Trojkoalice) nás nevyslyšela a je jí to jedno. Kvůli teplým místům jim nezáleží na tom, že se Praha rozpadá," řekla Udženija. Dolínek podle ní nestíhá skloubit funkce náměstka a poslance.

Ať odstoupí celé vedení

Podobně jako Udženija hovoří i opoziční zastupitel Jiří Nouza z TOP 09. "Odstoupit by měli všichni (radní), není to jen o Dolínkovi. Radní nejsou schopni řídit město ani jeho firmy a organizace," řekl Nouza. Dolínek výtky odmítl. "Stav každého mostu a lávky není věc politická, ale technická a odborná. Za stav mostů mohou všechny vlády Prahy za posledních 20 let, za dva roky se nedá stihnout vše napravit," řekl.

Opozici se rovněž nelíbí fungování TSK, která se stará o komunikace a mosty. "My ji kritizujeme dlouhodobě. Žádali jsme, aby skončil i její ředitel. Loni tam zasahovala například policie, ale vedení města se s námi o tom nebaví a ani nám nesděluje žádné informace," řekla Udženija. Policie loni odvedla z budovy několik osob včetně tehdejšího šéfa. Případ zatím není uzavřen.

Rovněž magistrátní kontrolní odbor odhalil chyby při zadávání veřejných zakázek, nakládání s majetkem nebo v účetnictví. TSK se chystá na letošní rok požádat magistrát o navýšení rozpočtu asi o půl miliardy. "Doufám, že to všichni kolegové podpoří," řekl Dolínek.