Bývalá agentka StB jde do toho. Babišovi kandidatura "špionky" Kleslové nevadí

Babišova vláda stále maká, naposledy slibovala miliardy na Vysočině
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš nevidí problém v případné kandidatuře stranické kolegyně Radmily Kleslové do zastupitelstva Prahy 10. Politička se podle něj očistila ode všech obvinění. Na rozdíl od předsedy vlády, že...

S informací o kandidatuře Kleslové přišel o víkendu server iRozhlas. Kandidátky sestavují jednotlivá místní sdružení a poté je musí posvětit celostátní vedení strany. To by se mělo stát do čtrnácti dnů. 

"To je otázka na výbor. Pokud vím, tak paní Kleslová, na kterou jste někteří z vás vedli velkou kampaň, tak ta různá trestní oznámení byla nesmyslná. Ona se očistila a já osobně s ní určitě nemám problém," reagoval Babiš ohledně možné kandidatury kontroverzní političky.

Radmila Kleslová
- v letech 1986 až 1989 byla členkou Státní bezpečnosti
- od roku 1988 byla ve 23. odboru rozvědky, který měl na starosti získávání a výcvik špiónů do kapitalistického zahraničí
- v letech 2010 až 2014 byla místostarostkou městské části Praha 10 za ČSSD
- následně přestoupila do hnutí ANO 2011 a od listopadu 2014 do ledna 2016 vedla městskou část jako starostka

Všechny funkce opustila

Kleslová platila po parlamentních volbách v roce 2013 a komunálních volbách v roce 2014 za jednu z klíčových osobností hnutí ANO. Působila jako místopředsedkyně hnutí a zároveň starostka Prahy 10. Postupně však kvůli kritice ohledně smluv její právní kanceláře například s firmou ČEZ opustila téměř všechny politické funkce.

Nyní je pouze řadovou zastupitelkou v Praze 10. Její jméno zaznělo na nahrávce zveřejněné anonymní skupinou Julius Šuman, kde o ní Babiš mluvil jako o "špiónce". Kleslová tehdy nahrávku označila za zmanipulovanou.

Měla by jít z druhého místa

Politička prý figuruje v návrhu kandidátky ANO do podzimních voleb na druhém místě. Lídrem má být Jaroslav Štěpánek, který je předsedou organizace hnutí v Praze 10 a zastupitelem hlavního města. V minulosti se mu dostalo pozornosti médií kvůli tomu, že na jednáních zastupitelů opakovaně usínal. Na třetím místě má být současný zastupitel Prahy 10 Petr David.

Hnutí ANO v posledních komunálních volbách v roce 2014 v Praze 10 zvítězilo s 19 procenty hlasů. Hnutím sestavená koalice pod vedením Kleslové následně v městské části vládla do začátku roku 2016, kdy starostka rezignovala. Následně vznikla nová koalice bez ANO pod vedením stávajícího starosty Vladimíra Nováka (ČSSD).

Potřebuje Babiš Hamáčka? Nebo si s ním kdykoli snadno a rychle poradí jako pitbul s jezevčíkem? Více čtěte zde.