Václav Švenda: S ANO jsme v Příbrami našli společnou řeč, o celostátní politice se ale nebavíme

Václav Švenda vyzývá občany, aby začali ve větším měřítku chodit i ke komunálním volbám
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V roce 2010 byl zvolen jako zastupitel města Příbrami za politickou stranu TOP 09. Do politiky šel kvůli rodině. Řeč je o Mgr. Václavu Švendovi, příbramském místostarostovi a lídru strany TOP 09. Do komunálních voleb zbývá ještě poměrně dosti času, ale přípravy na všech úrovních jsou již v plném proudu. Pojďme se podívat i na to, jaké jsou výsledky příbramského zastupitelstva za minulé roky a co je v plánu pro nadcházející volby.

Třiačtyřicetiletý Václav Švenda patří k hlavním postavám příbramské politické scény. Je lídrem místní organizace strany TOP 09 a až do vzniku této strany nebyl členem žádné politické strany. V zastupitelstvu města se poprvé objevil v roce 2010. Je ženatý, s manželkou Alexandrou má syny Vojtěcha a Václava. Jeho zájmy jsou rodina, vycházky do přírody, cestování, běh, florbal, tenis, jízda na kole a lyžování.

Mgr. Václav Švenda:
13. 7. 1974 
- místostarosta Příbrami
- 1992: ukončil maturitní zkouškou SOU Příbram - Dubno, obor mechanik - elektronik
1993 – 1997: vystudoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy obor učitelství odborných předmětů
1998–2000: absolvoval rozšiřující studium učitelství odborných předmětů na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity.
- 2010: byl zvolen za stranu TOP 09 členem zastupitelstva města Příbrami

Pane místostarosto, už máte představu, co bude hlavním tématem nadcházejících komunálních voleb v Příbrami?
Ano, předpokládám, že hlavních témat bude více. Určitě mezi ně bude patřit parkování a také dokončení rekonstrukce aquaparku.

Jaké bude volební program vaší strany? Co bude jejím hlavním cílem?
Volební program tvoříme kompletně nový, a to na základě naší hlubší znalosti chodu města, jeho potřeb, ale i aktuálních podnětů od obyvatel. Snažíme se však o to, aby byl realistický.

Na co se chcete zaměřit v předvolební kampani? Máte už nějaký konkrétní plán?
Chceme vést především pozitivní a slušnou kampaň. Plán i harmonogram kampaně již samozřejmě máme, ale nechám si jej z taktických důvodů raději pro sebe.

Mohl byste zhodnotit ve stručnosti celé funkční období vládnoucí koalice? Co se vám povedlo udělat a prosadit?
Musím říct, že jsme součástí koalice s hnutím ANO, kde jsme nalezli až obdivuhodně velkou shodu na prioritách, které chceme ve městě měnit. Řada z nich se nám již také společně povedla realizovat. Jednalo se například o zdravější hospodaření města, lepší správu majetku, větší transparentnost a otevřenost naší radnice, ale i výrazně bohatší kulturní život. V rámci investičních akcí se například podařilo vystavět několik nových parkovišť a zmenšit problémy s parkováním v centru i dalších částech města, ale i spousta jiných věcí jako například celková rekonstrukce kina, opravy škol a školek. Nesmím také opomenout projekt zelené páteře města. Což je unikátní území procházející středem celé Příbrami, kde chceme v městské zeleni udělat prostor k zábavě, relaxaci a setkávání obyvatel. Není to však z hlediska finanční náročnosti akce "jen" na čtyři roky, ale v tomto volebním období jsme začali tím nejdůležitějším. Obnovou areálu Nového rybníka.

Jsou nějaké projekty či záležitosti, které se vám nepovedly zrealizovat nebo byste je s odstupem času udělali trochu jinak?
Jsou samozřejmě i projekty, které se zatím realizovat nepodařilo. Tím, který mne mrzí nejvíce, je revitalizace sídliště, tzv. Křižáku. Zde jsme měli problémy s výkupy pozemků. Ty se již podařilo odstranit a nyní pracujeme na přípravě žádosti o dotaci na realizaci revitalizace. Dále mne také mrzí, že se nám nedaří v zastupitelstvu prosadit větší omezení hazardu.

Došlo někdy k nějakému zásadnímu sporu uvnitř koalice? Můžete nám uvést příklad?
Je jasné, že jsou v našem městě i témata, u kterých se neshodneme, ale to považuji za normální. Občas máme odlišné pohledy na některé prodeje majetku, kdy my jsme ti více konzervativní, protože se jedná o nevratný proces, ale také se třeba neshodujeme na rozsahu regulace hazardu. Pravdou také je, že o celostátní politice se raději nebavíme.

Myslíte, že má TOP 09 silný potenciál uspět i v blížících se volbách?
To bohužel nedokážu odhadnout, protože to mají v rukou příbramští voliči. Uděláme však maximum pro to, abychom je oslovili propracovaným a splnitelným volebním programem, ale i velmi kvalitně obsazenou kandidátkou.

Jaký je váš vzkaz pro voliče, aby měli motivaci přijít ke komunálním volbám?
Všem bych chtěl především vzkázat, že je důležité k volbám chodit. Ke komunálním volbám chodí bohužel jen kolem čtyřiceti procent oprávněných voličů. To je škoda, protože tyto volby rozhodují o tom, jak se lidem bude žít v jejich bezprostředním okolí. Pokud jsou lidé v Příbrami spokojeni se směřováním města v uplynulém volebním období, je potřeba svým hlasem dojít podpořit kontinuitu současného vedení. V opačném případě také může jejich hlas rozhodovat o změně na radnici. Každopádně nejhorším řešením je sedět při volbách doma a následně nadávat.

Zdeněk Hřib: Nespadl jsem z Marsu, magistrát musí mít vizi. Teď tam jde jen o trafiky a Prahu si dělí kmotři - více čtěte ZDE.