Předseda ČSSD v Praze: Odchod Nováka není ztráta, organizaci ovládal přes "mrtvé duše"

Děje se snad něco nekalého i na radnici Prahy 10?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Odchod starosty Prahy 10 Vladimíra Nováka z ČSSD není ztrátou, ale úspěchem. Tvrdí to předseda pražské organizace ČSSD Petr Pavlík. Dodal, že organizaci v Praze 10 Novák ovládal přes "mrtvé duše" a poté, co se na to přišlo, o kontrolu přišel. Proto se prý on ani jeho rodinní příslušníci nedostali na kandidátku do podzimních voleb.

Novák odchod ze strany ohlásil minulý týden, jako důvod uvedl, že ČSSD ztratila dynamiku a neprovádí obnovu. "Pan Novák byl předsedou obvodního výkonného výboru v Praze 10, kde na jaře proběhla přeregistrace členů, neboť kontrolní orgány odhalily nesrovnalosti v členské základně," uvedl Pavlík.

Ukázalo se podle něj, že z původních zhruba 500 členů polovina neexistuje. "Obvodní organizace pana Nováka se scvrkla na cca 250 členů. Z největší pražské obvodní organizace se stala průměrnou," dodal.

Vysokoškolský pedagog Pavlík se stal předsedou pražské ČSSD začátkem letošního roku, nahradil ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka.

Jinak by prý obvod nekontroloval

Ještě doplnil, že bez mrtvých duší nemohl Novák a jeho rodina kontrolovat obvod, nezískal by podporu na funkci předsedy výkonného výboru a ztratil vliv na kandidátku do komunálních voleb. Tu sestavil krajský výkonný výbor strany a nefiguruje na ní ani Novák, ani jeho manželka a bývalá pražská radní Hana Nováková, ani syn Vladimír, který bude na podzim kandidovat jako lídr SPD v Praze 15.

Sám starosta Novák ohlásil, že bude na magistrát i v Praze 10 kandidovat za hnutí Starostové pro Prahu. V pražské buňce podle Pavlíka kontroverzní politiky vystřídaly nové tváře. "Vydali jsme se cestou obnovy a odmítáme praktiky, pomocí kterých se Nováci udržovali u moci," uvedl.

Má jít jen o hromadu nesmyslů

"Vyjádření pana Pavlíka, který neváhá kádrovat celou rodinu, je sumář nesmyslů, domněnek a emocí. Je z toho jasně patrné, že pro ČSSD není jednoduché přijít o starostu," komentoval vyjádření šéfa pražské sociální demokracie Novák. Pavlík podle něj patří k zastáncům vlivného pražského sociálního demokrata Miroslava Pocheho, kterého Novák kritizuje. "Bude zajímavé sledovat další osud pana Pavlíka, tedy přesněji jakou trafiku získá od pana Pocheho," má jasno starosta. Dodal, že kandidátku strany v Praze 10, na které nefiguruje, nepovažuje za kvalitní.

Sociální demokracie v komunálních volbách v roce 2014 získala v desáté městské části 10,5 procenta hlasů a pět mandátů ze 40. Obdobný procentuální výsledek ČSSD zaznamenala i ve volbách na magistrát, kde za ni v zastupitelstvu zasedlo osm zastupitelů ze 65. V obou případech se strana stala součástí koalice, v Praze 10 od roku 2016, kdy odstoupila Radmila Kleslová (ANO), dosavadní místostarosta Novák obsadil funkci starosty.

Vít Rakušan: Sledujeme vítěznou partii Miloše Zemana. I Andrej Babiš je pouze jeho figurkou na šachovnici. Rozhovor čtěte zde.