Nouzový stav na věčné časy, kde není testů, není nakažených a další neoprávněná dotace pro Babišovu firmu

Musel přijít pan Blatný, aby "to" konečně začalo klesat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Ahoj lidi v půli února příštího roku: Počet nakažených klesá, všechno jsme zvládli, žádná třetí vlna nebude, Covid jsme porazili. A k tomu ministr všeho, (tedy i zdravotnictví) Havlíček slíbí, že se brzy otevřou obchody s vajíčky, když se blíží ty Velikonoce. Ale vlastně ono to tak může vypadat i dřív, protože kde se málo testuje, je málo nakažených novým typem koronaviru. Konečně na to někdo přišel! Fakt se muselo čekat až na Blatného? Už jsme z té šlamastiky přeci mohli být dávno venku. Děly se to zase zajímavé věci, které je dost složité brát S NADHLEDEM.

  • To, že se málo testuje, je taktika? Nebo opět "jen" chyba systému? Fronty před testovacími místy jsou pryč, laboratoře mají volné kapacity. Proč? Lidé s příznaky jsou doma, když se nechají otestovat, nemají z toho nic než trable. A vláda to bere jako fakt, místo aby motivovala občany k testování. Takže se opět neví, jakou nálož vlastně máme, a málo se trasuje. A přitom stačí dotovat testy, dobrovolníkům odpustit část daní nebo cokoliv jiného.

  • Víte, jak to vypadá, když se vlk nažere, ale koza zůstane celá? V praxi to předvedli poslanci vládního hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD, kteří se v pátek zřejmě již oddávali víkendovým radovánkám a bojkotovali tak jednání sněmovny. Ta přitom měla debatovat o jedné z největších ekologických katastrof v Česku, která způsobila smrt 20 tun ryb v řece Bečvě. Šéf poslanců Jaroslav Faltýnek je politikou protřelý mazák, takže dobře věděl, co dělá, když jednání svolal právě na páteční odpoledne. Záměr mu vyšel dokonale. Nikdo nemůže říct, že "se nesnažil". Ale poslanců bylo málo, takže předseda Vondráček tuhle trapnou selanku rozpustil. Ekologická katastrofa, kde je jednou z podezřelých z havárie společnost DEZA patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, tedy stále zůstává zahalena mlhou hustou tak, že by se dala krájet. Proč asi?
  • Ministr zdravotnictví Jan Blatný po téměř devíti měsících představil PES, protiepidemický systém, kterým se má vláda řídit při schvalování restriktivních opatření a také jejich uvolňováním. Když panu ministrovi zatleskáme, že po tak dlouhé době byl schopen alespoň něco konkrétního představit, hned se ale z vlny euforie musíme vrátit zpět do drsné reality. Jednak PES ve všech variantách počítá s nouzovým stavem, "normální" stav jakoby pro něj neexistoval. Takže nouzový čas na věčné časy? Vypadá to tak. Zvláštní je, že PES nepracuje s "clustery" (místo, kde se člověk nakazil, například kancelář, hypermarket, sportovní haly atd. pozn. red) podle jejich rizikovosti. Vláda neřekne, kolik procent osob se nakazilo v obchodě a kolik procent třeba při halovém sportu. A e-rouška to určitě ví. Proč si nesmějí lidé jít zahrát tenis do haly a fotbal ven? Jaké hrozí rikiko? Kdyby to vláda uveřejnila – z českých dat, ne jako ministr Vojtěch, který graf převzal z USA – lépe bychom se smiřovali s osudem a vláda by tolik neničila psychiku lidí. 

  • Bývalý prezident Václav Klaus je živoucí fosílií české politiky. Vidíme ho rádi, protože je připomínkou starých časů, na které by se nemělo zapomínat. Občas nás pobaví, ale brát ho vážně už není možné. Jeho názory totiž většinou patří do kategorie nesmyslných, bláznivých či možná dokonce až pobuřujících. Exprezident nedávno přišel s teorií, že kdo nosí roušku, je vítačem migrantů. „Rouškaři jsou samozřejmě lidi, kteří jsou vítači migrantů, rouškaři jsou lidi, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura, já bych viděl řadu takových doplňujících charakteristik,“ prohlásil Klaus. Jestli nemá co dělat, mohl by jít například pomáhat do domovů seniorů, tam by byl mnohem užitečnější, než když vymýšlí podobná moudra.
  • Kde není testů, není nakažených. Tak nějak by se dala shrnout současná situace s "ustupující epidemií". Počet provedených testů má totiž klesající tendenci. Ministr zdravotnictví Blatný tvrdí, že testů logicky musí ubývat, když ubývá viru v populaci. Kdyby s taktikou ministra zdravotnictví Jana Blatného přišel už Adam Vojtěch, mohl klidně dostat Řád zlaté vařečky a trumfnout i Prymulu s jeho Řádem bílého lva. A ještě být za hrdinu. Třeba mu Andrej Babiš dovolil i nějakou tu desku natočit. Konečně na to někdo přišel! Fakt se muselo čekat až na Blatného? Už jsme z té šlamastiky přeci mohli být dávno venku. Ono to ale není nějakých pár testíčků. Jsou dny, kdy mezitýdně děláme o třetinu či čtvrtinu méně testů. Jestli se máme takto dostat k tomu, aby bylo možné před Vánoci nakupovat v otevřených obchodech, tak se zřejmě od nového roku máme na co těšit.
  • Server irozhlas.cz upozornil na další "zajímavou" dotaci pro firmu premiéra Andreje Babiše. Auditoři si tentokrát posvítili na 690 tisíc korun pro společnost Fatra na výměnu laboratorního dvouválce pro míchání a zpracování PVC směsí do formy fólie. Evropští kontroloři v dokumentu jasně tvrdí, že dotace byla ministerstvem průmyslu a obchodu udělena neoprávněně v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Ministr Karel Havlíček se hrozně divil s tím, že o ničem neví. Aby toho nebylo málo, auditoři upozornili i na formální chyby. U kontrolovaného vzorku odhalili chybovost 67 procent. Prostě další kampaň. 

KAM DÁL: Nekonečné sčítání a Trump jako malé rozmazlené dítě. Volby v USA se staly reality show pro celý svět.

Váš příspěvek pomůže rozvíjet nezávislou žurnalistiku.