Lídr ČSSD Hamáček se nechal vyhecovat: Stropnický zůstane doma, do televize jdu já! A může za to Kalousek

Jan Hamáček se stal hrobařem ČSSD
 

Do důležitých předvolebních debat posílají politické strany své významné osobnosti. Nezávislý komentátor současného dění Miroslav Kalousek se tedy logicky pozastavil nad tím, proč se s hlavními stranickými lídry hodlá za ČSSD měřit nestraník Matěj Stropnický. Jeho přesně mířený tweet zasáhnul cíl a najednou se u sociálních demokratů začaly dít věci. 

Televizní debaty bývají před blížícím se termínem parlamentních voleb jedním z důležitých nástrojů, jak promluvit k voličům. A důraz na jejich zvládnutí kladou především strany, které bojují o každý voličský hlas, aby se jim povedlo do Poslanecké sněmovny vůbec dostat. Na této tenké linii potřebných 5 % voličských hlasů se letos pohybuje i ČSSD. S lídrem Janem Hamáčkem a setrváváním za každou cenu ve vládě s Andrejem Babišem přišla kdysi silná sociální demokracie o téměř celou voličskou základnu. Navíc každodenní kroky vedení strany naznačují, že si snad ani nepřeje, aby se ČSSD na poslední chvíli před volbami zachránila. 

Nepřekročitelnou červenou linii, o níž kdysi lídr strany hovořil a naznačoval, kdy už by ČSSD opustila ANO a odešla z vlády, dávno smazala touha udržet se na pozici. Jan Hamáček je stále ministrem vnitra, Jana Maláčová hájí barvy ministerstva sociálních věcí a Jakub Kulhánek bojuje v Černínském paláci. Na svých postech působí i Miroslav Toman i Lubomír Zaorálek. Toto pětičlenné zastoupení strany ve vládě se ukazuje podle reakcí voličů jako zcela nepřijatelné a i ti nejvěrnější utíkají jinam. Proč? Na hledání odpovědi zřejmě předsednictvo strany dávno rezignovalo, jinak by 50 dní před volbami mobilizovalo poslední síly a zkusilo o svá místa v poslaneckých lavicích zabojovat jinak než okoukaným červeným svetrem.

Totálně mrtvá ČSSD? 

Jenomže ČSSD nebojuje. A vyhecovat Jana Hamáčka k akci se podařilo pouze politickému matadorovi Miroslavu Kalouskovi, jehož trefné a věcné tweety často svlékají bývalé kolegy ze sněmovny "zcela do naha". Naposledy se mu to povedlo právě směrem k šéfovi ČSSD, který neunesl rýpanec a pochlapil se k nečekanému činu.

„Víte, jak se pozná, že je nějaká politická strana totálně mrtvá? Když do televizní debaty s volebními lídry konkurentů pošle nestraníka bez mandátu, který za ni kandiduje na nevolitelném místě. To je případ @CSSD. Jenom za tuhle aroganci vůči divákům bych ji nikdy nevolil...“ napsal Kalousek na svůj twitter jako komentář k odkazu, v němž televizní stanice CNN Prima láká diváky ke sledování předvolební debaty. Té se mělo zúčastnit sedm osobností stran kandidujících do Poslanecké sněmovny a - Matěj Stropnický. Jediný tweet Miroslava Kalouska ale dokázal změnit i jistě nabitý diář Jana Hamáčka. 

„Pokud se správně dívám do diáře, na Primu jdu zítra já…“ odpověděl Kalouskovi na tweet v 15:43 šéf ČSSD a produkce CNN Prima změnu potvrdila. Zároveň tím však prozradila i nechtěné, neboť přidala informaci, že k záměně hostů - tedy Hamáčka za Stropnického - došlo okolo 15:30

Obavy z cesty do Moskvy?

Ať došlo na změnu zástupce ČSSD v televizní debatě z popudu pana Kalouska, nebo si Jan Hamáček rozmyslel svou účast poté, co viděl potvrzené hosty ostatních stran, berme jako bezvýznamný fakt. Pro stranu je důležité, že si snad její šéf začíná uvědomovat naléhavost situace a nepošle do kotle s lídry Matěje Stropnického. Aktivistu, který přistál na kandidátce ČSSD spíše záhadnou shodou náhod a v posledních týdnech se místo rekonstrukcí svého zámečku baví tím, že s Janou Maláčovou přepadává firemní provozy po celém Česku.

Navíc jeho poslední výrok o tom, že by BIS měla být odpovědna aktuální vládě a ne českému státu, jasně ukázal, že Stropnický nedisponuje dobrým přehledem v obecných tématech. Takové znalosti se Janu Hamáčkovi rozhodně upřít nedají a snad se zvládne neugrilovat v momentě, kdy v debatě dojde na jeho stále nevysvětlenou cestu do Moskvy. 

KAM DÁL: Prezident Zeman žádal pro Afghánce včasnou evakuaci. Jeho mluvčí však poslal ohroženým tlumočníkům krutý vzkaz.