Hejtmanka Pecková: Vakcínu Sputnik pro lidi v kraji nechci, tohle se vládě moc nepovedlo

Pecková ve funkci hejtmanky nahradila Jaroslavu Pokornou Jermanovou
 

Místo řešení domácích problémů premiér Andrej Babiš vyrazil na PR akci do Maďarska a potom i do Srbska. Úkol splněn, marketingové kolotoče se mohly roztočit naplno a začít vychvalovat očkovací vakcínu proti nemoci covid-19 Sputnik. Na Balkánském poloostrově se předseda vlády navíc dozvěděl, že Rusko chystá vakcínu Sputnik Lite. Jen škoda, že necertifikované "cosi" u nás nikdo nechce.

Neschválenou vakcínu by si nechal dobrovolně vpravit do těla snad jen sebevrah nebo pokusný králík. Pokud Andrej Babiš mezi některou tuto skupinu patří, budiž mu to přáno. Ale do té doby, než Sputnik (nebo ať už se bude vakcína jmenovat jakkoli a bude odkudkoli) nezíská povolení Evropské lékové agentury, jsou jakékoli takové akce předsedy vlády pouze honbou za volebními body.

Musí být ověřené a certifikované

Snad ani Babiš a jeho většinou velmi šikovní poradci nemohou čekat, že by se našel politik, který by Sputnik nechal lidem aplikovat. Studie neexistují, informace jsou jen kusé a nedá se dopátrat téměř ničeho. „Celá "aféra Sputnik" je z mého pohledu opravdu nepovedeným pokusem vlády získat další typ vakcíny,“ řekla pro Čtidoma.cz hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Bývalá starostka Mnichovic přitom chápe, že očkování je nutné. „Ano, očkování proti covidu je patrně jediný způsob, jak uzavřít pandemickou kapitolu, ale očkovací látky musí být ověřené a certifikované, musí projít potřebným schvalovacím procesem.“

Neznáme účinky Sputniku

Jako mnoho jejích kolegů, ale i odborníků z řad vědců či epidemiologů upozorňuje na to, že Sputnik nemá potřebná povolení. „V této fázi Sputnik není, chybí oficiální data o jeho účinnosti a já osobně jej pro očkování lidí ve Středočeském kraji v žádném případě nechci. Na krizovém štábu jeho aplikaci vůbec neřešíme, zaměřujeme se na schválené vakcíny Pfizer, Moderna a AstraZeneca,“ uzavřela pro Čtidoma.cz Pecková.

 

 

KAM DÁL: Jak bojovat s bakteriemi v ústech, které mohou za zápach? Zánět dásní není paradentóza.