Jakob: Po volbách okamžitě zveřejníme utajované smlouvy

Jakob považuje odměny pro úředníky za nehoráznost
 

Na 10. září bylo svolané mimořádné zasedání zastupitelstva Středočeského kraje. Důvodem jsou astronomické odměny, které obdrželi vybraní krajští úředníci. Jejich plat tak přesahoval i odměny ministrů. Není to přitom poprvé, hejtmanku Pokornou Jermanovou provází podezřelé smlouvy a transakce po celou dobu, kdy je ve funkci. Spojenci pro Středočeský kraj proto jako svůj první krok po volbách prolomí němou barikádu a zveřejnění všechny smlouvy. 

„Odměny pro VIP úředníky přesahující platy ministrů jsou absolutní nehoráznost. Běžně platí, že mimořádné odměny jsou za mimořádné výkony. Kde jsou výsledky té mimořádné práce, za kterou středočeští občané zaplatili miliony? Pokud ukázaná platí, chceme informace místo němé barikády. Jako Spojenci pro Středočeský kraj se lidem zavazujeme, že ihned po volbách utajované smlouvy zveřejníme a zpřístupníme občanům,“ komentuje Jan Jakob z TOP 09 aktuální kauzu hejtmanky Pokorné Jermanové.

Neměla by být ani zastupitelkou

Obhajoba hejtmanky Pokorné Jermanové, že udělování odměn není v její kompetenci, je podle dvojky Spojenců Pavla Teličky z hnutí HLAS podivná: „Odměny patří do působnosti vedoucího úřadu. Pokud však hejtmanka není v obraze a úřad nekomunikuje, tak musí zasáhnout. Navíc je to jen ona, kdo stanovuje odměny řediteli krajského úřadu. Je smutné, když neví, co se jí děje na úřadě. Paní hejtmanka není dobrou manažerkou a nemá na to zastávat jakýkoliv vyšší úřad. Neměla by být ani zastupitelkou.”

Není to poprvé, kdy se zvedla řada otázek ohledně finančních transakcí kraje a zejména kanceláře hejtmanky. „Pět milionů za analýzy, které nikdo neviděl, miliony korun z krajských peněz na narozeninovou oslavu soukromé firmy, 45 tisíc Kč měsíčně za analýzu hudebních festivalů v kraji, zneužití služebního vozu pro účely manžela, 45 milionů za zakázku na míru na dopravní značení a jako třešnička na dortu svěření zakázky na údržbu silnic šéfkuchaři. Hejtmanství má být důvěryhodné, tohle je ale přehlídka arogance,“ říká trojka kandidátky Jana Krumpholcová (Zelení).

„Středočeši potřebují, aby hejtman, kterého si platí ze svých peněz, pracoval pro ně a ne pro hrstku spřátelených papalášů. Za ty promrhané prostředky a nestoudné odměny jsme mohli mít silnice, po kterých se dá jezdit. Mohli jsme investovat do inovací a věnovat se aktivnímu obnovování vodních toků a ochraně krajiny. Když si Středočeši položí otázku, co se pro ně za poslední 4 roky udělalo, odpověď bude velmi smutná,“ uzavírá Jakob.

KAM DÁL: Profesor Haluzík: Nasazení inzulinu jde oddálit a cukrovka po čtyřicítce není nic výjimečného.