Zemanova vyjížďka na člunu byla šaškárna a znevážení úřadu prezidenta. Pokud byl tedy při smyslech a nikdo ho nezneužil

Ach jo, je to smutný pohled...
 

Senátor Marek Hilšer se před několika dny pozastavil nad "dovolenkovou" tradicí prezidenta Miloše Zemana v podobě vyjížďky na člunu po rybníku. Okomentoval to ironicky a s nadsázkou. Mnoho lidí mu však vyčítalo, že si neváží starých lidí a zesměšňuje nemocného člověka. Hilšer na to odpověděl následujícími řádky.

(KOMENÁŘ) Někteří z mých facebookových stránek byli pohoršeni nedávným komentářem k vyjíďce prezidenta Zemana na člunu. Odsuzovali jistý ironický nádech textu (najdete ho v odkazu níže, pozn. red.). Nejčastější výtky, které dezinterpretovaly obsah textu, vytýkaly zesmešňovaní stáří a zdraví prezidenta republiky. Je pochopitelné, že ironická nadsázka nemusí být vždy dobře pochopena a může někoho namísto pobavení zasáhnout. Přesto je v určitých situacích na místě. Vyjížďka prezidenta je přesně ta situace, jež je k tomu vhodná.

Atributy moudrosti a důstojnosti chybí

Stáří si zasluhuje úctu. Často je nositelem moudrosti a důstojnosti. Nemohoucnost potřebuje naši pomocnou ruku. Okázale prezentovaná vyjížďka pana prezidenta ze strany prezidentské kanceláře, viz foto tiskového mluvčí, však atributy moudrosti a důstojnosti neobsahuje. Naopak. Vykazuje jednoznačně projevy šaškárny.

V případě, že byl prezident do této situace vmanipulován ze strany svého okolí, může se jednat o zneužívání starého a nemohoucího člověka k PR účelům. Lze ho brát také jako hazard s prezidentovým zdravím. Předpokládám však, že prezident je stále ještě schopen projevovat svou vůli a šlo o jeho rozhodnutí.

Znevážení úřadu prezidenta

Nemoudré a nedůstojné šaškování v prezidentském úřadu je znevážením úřadu a ostudnou reprezentací České republiky. Týká se nás všech, projevuje-li se veřejně. Mnohé z nás šaškování hlavy státu zraňuje. Některé zas může zraňovat kritika šaškovaní prezidenta. A jiní nemusí poznat šaškování. V tom nás prezident rozděluje. Co je na místě, nechť každý posoudí sám.

Pro nás, co chceme zachovat důstojnost pro nás i příští generace, je třeba křičet a smát se: Císař je nahý, starý blázen je král!

- Marek Hilšer -

KAM DÁL: Poslanec Volný je chlapák. Jeho radikální feromony zlákaly do voleb sebevědomé padesátnice i nejistou Lipovskou.