Miliony pro Arenbergera: Proti nezákonnostem, kterými se obohacuje Andrej Babiš, je ministr zdravotnictví holubička bílá

V letech 2018 až 2021 byl Petr Arenberger členem Rady Českého rozhlasu
 

Miliony korun za klinické studie nových léků, které "zapomněl" uvést do majetkového přiznání. Petr Arenberger je navíc prováděl na živnostenský list "schované" za kosmetické služby, což ale zákon nedovoluje. S informací přišla televize Seznam, podle které si agentura ministra zdravotnictví přijde na 150 a 200 tisíc korun za jednoho pacienta. V posledních třech letech bylo dle Státního úřadu pro kontrolu léčiv takových studií 38.

Od roku 2001 je Petr Arenberger šéfem kožní kliniky nemocnice na Vinohradech, kde se stal v roce 2019 také ředitelem. Jako takový tedy musí každý rok podávat majetková přiznání.

Podle televize Seznam ale celkem v šesti oznámeních podaných od roku 2017 vykazuje pouze práci na lékařské fakultě a přivýdělek v kosmetických službách. O klinických studiích není ani vidu, ani slechu, což odporuje zákonu o střetu zájmů.

Jak se k tomu postaví protikorupční hnutí ANO?

Třešničkou na dortu je pak zjištění, že zmíněné studie podle dokumentace nejčastěji vykonává Sanatorium profesora Arenbergera. Ten je však vykazuje jako živnostník a vydává je za kosmetické služby. Což není možné.

„V dobách "Palerma tradičních politických stran“ by to bylo na rezignaci v řádu hodin. Uvidíme, jak se zachová "zásadové protikorupční hnutí ANO". Fakt je, že proti nezákonnostem, kterými se obohacuje Andrej Babiš, je Petr Arenberger holubička bílá,“ má jasno bývalý poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zvláštní výběr ministrů zdravotnictví

Poslední ministři zdravotnictví byli nejspíš vybíráni podle zvláštního klíče, který zřejmě chápe jen premiér Andrej Babiš. Když si vzpomeneme na Adama Vojtěcha, vybaví se jeho prazvláštní vztah s lobbistou Tomášem Horáčkem, který byl v roce 2018 obviněn z uplácení a ovlivňování veřejných zakázek právě v oblasti zdravotnictví.

„O živnosti a dotacích Romana Prymuly na výrobu zdravotnického materiálu ani netřeba mluvit,“ říká europoslanec Jiří Pospíšil. „Dlouho jsem si lámal hlavu, proč se stal Petr Arenberger ministrem. Ale on se do té vykutálené partičky s předsedou vlády v čele prostě hodí. Nic jim neříká etika a střet zájmů. Podle mě opozice nemusí dělat nic. Tihle borci se odvaří sami,“ doplnil jeho kolega Tomáš Zdechovský.

KAM DÁL: Nejhrůznější nacistický masakr v Praze. Němci stříleli i do těhotné ženy s dětmi.