Šílení řidiči a mafiáni, kam se podíváš: Dovolená na Sicílii je nezapomenutelná

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Výlet na Sicílii bude dozajista nezapomenutelný. A to nejen kvůli italským řidičům. Při setkání s nimi nejednomu turistovi zešednou vlasy. Sicílie je však taky místem, kde takřka zakopáváte o památky a kde neopominutelně přežívá odkaz mafiánského Kmotra.

Na Sicílii se lze dostat jednoduše. Z pražského letiště Václava Havla to může zabrat jen několik hodin. Rovněž lze zvolit cestu autem, ta se však nevyplatí časově a už vůbec ne finančně – vzhledem k tomu, že na Sicílii se lze dostat pouze trajektem a ten je mnohdy dražší než zpáteční letenky. Hlavními tepnami, do nichž a z nichž létají letadla, jsou dvě města. Páté největší italské město Palermo. A Katánie (italsky Catania), město s více než tři sta tisíci obyvatel, které je pro prvotní seznámení se Sicílií takřka ideální.

Pozor na řidiče!

Je totiž klidnější než Palermo a zároveň nabízí vše, co může turisty na Sicílii lákat – pozoruhodné památky, místy trochu zběsilé tempo, skvělou zmrzlinu či pochutinu zvanou canoli, jež je pro Sicílii typická. A samozřejmě také dopravní provoz, z nějž vám ze začátku půjde hlava kolem.

Při poznávání Sicílie se vyplatí půjčit si auto. A to i přesto, že Itálie se řadí mezi země, kde je z celé Evropy takřka nejdražší benzín a nafta. S autem však lze projet Sicílii křížem krážem a zas takový vítr vám tento výlet v peněžence neudělá, jelikož na seznámení se s nejdůležitějšími místy vám stačí najet několik stovek kilometrů. Je však třeba počítat s tím, že na Sicílii sice platí určité předpisy, patrně je však znají pouze někteří řidiči. A tak více než přednost zprava rozhoduje spíše právo silnějšího.

Na Sicílii nenajdete mnoho aut, která by si nenesla nějaké ty šrámy. Jezdí se i v těch nejužších uličkách, kde často parkují jiná auta, a tak se občas stane, že si některý řidič při projíždění pomůže a stojící autu se tak úplně nevyhne. A to už je věc, která by vás v autopůjčovně mohla přijít pěkně draho. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že Sicilané jsou výborní řidiči, a i když se občas zdá, že z nastalé situace nemohou vybruslit, většinou překvapí.

Při návštěvě Katánie stojí za to vyhledat třeba rybí trh, kde lze koupit kilo krevet jen za několik eur. A samozřejmě procházením se po historickém centru města lze strávit klidně několik hodin. Pokud by těch památek bylo moc, lze si zpestřit program ulicí Via Etnea, na jejímž konci se tyčí sopka Etna. Únavu pak skvěle zažehne výborná italská káva, jejíž cena začíná zhruba na padesáti centech.

Z Katánie je to jen zhruba hodina jízdy do města Syrakusy, jež je zapsáno na seznamu UNESCO a kde mimo jiné můžete v současnosti nalézt vystavené dílo italského malíře Caravaggia. Ze Syrakus lze opět přes Katánii zamířit do Palerma, největšího města na Sicílii. Rčení "cesta je cíl" je zde více než trefné, poněvadž cesta do Palerma vede přes pobřeží. Dálnice jsou sice místy v trochu horším stavu, ale nic, s čím by si řidič zvyklý na D1 neporadil.

Kmotr, kam se podíváš

Palermo je pozoruhodné především svou rozmanitostí. Většina města je vcelku špinavá. Nejenže se všude válí všemožné odpadky, také je v Palermu vysoká prašnost, a pokud například dva dny necháte stát auto na jednom místě, patrně se budete divit, co všechno na sebe stihlo nachytat.

Přesto může být procházka po Palermu úchvatná. Především při objevování historického centra se člověk skoro nestačí otáčet, aby zaznamenal všechny památky, které jej obklopují. Nedílnou součástí Palerma, ale i celé Sicílie je pak slavná kniha Maria Puza Kmotr a její filmová adaptace. Chcete-li si odvézt suvenýr s donem Corleonem, máte takřka nepřeberné množství možností. Od triček přes klíčenky a magnety až k prostíráním.