Dianiny ikonické svatební šaty opouštějí po čtvrt století soukromou sbírku. Princové William a Harry je zapůjčí na výstavu

V Kensingtonském paláci proběhne během léta výstava, která po 25 letech ukáže veřejnosti svatební šaty princezny Diany
 

Šaty, v nichž se vdávala princezna Diana za prince Charlese, se poprvé od její smrti vrátí do Kensingtonského paláce. Tyto svatební šaty patří po celá desetiletí k nejvíce inspirativním pro mnoho nevěst, a to nejen ve Velké Británii. Nyní se stanou ozdobou výstavy Royal Style in the Making, která bude zahájena v červnu v princeznině londýnském domově. 

Ojedinělou přehlídku dosud nezveřejněných částí oděvů tří generací žen z královské rodiny slibují kurátoři výstavy, kteří se rozhodli ukázat světu také pyžama nebo speciálně ušité oděvy. Ve sbírce se představí také nádherné šaty, v nichž se královna Matka zúčastnila v roce 1937 korunovace svého manžela krále Jiřího VI

Svolení od princů

Středobodem výstavy však bude bezpochyby Dianina róba. Naposledy byla vystavena před více než 25 lety, kdy ještě princezna v Kensingtonském paláci pobývala. Po její smrti byla následně uložena do soukromé sbírky prince Williama a prince Harryho. Veřejnost jistě doufala, že tak významný artefakt zůstane více na očích, avšak alespoň tato příležitost byla oběma bratry shledána důležitou a dali svolení šaty opět představit světu

Proč jsou svatební šaty princezny Diany tak ikonické? V nesporné míře jim dodává punc ojedinělosti čas. Právě letos v červenci uplyne 40 let od nejslavnější královské svatby v katedrále sv. Pavla, kterou celosvětově sledovalo na 750 milionů lidí. Avšak nadčasovost stylu, střihu, provedení i zpracování je povyšuje na úroveň nesmrtelnosti. Nejen Dianiny svatební šaty, ale všechny její róby zůstávají nejikoničtějšími navzdory měnícím se trendům a preferencím. Ty svatební jsou zřejmě nejznámější róbou světa, hned za nimi jsou zřejmě šaty Grace Kellyové.

Róba, kterou navrhli David a Elizabeth Emanuelovi pro svatbu mladé lady Diany Spencerové s princem z Walesu v roce 1981, je jednou z nejzdobenějších a nejpropracovanějších, jaké kdy byly vytvořeny. Slonovinové hedvábné taftové šaty byly stvořeny tak, aby přitahovaly pouze superlativy: vlečka v délce 7,6 metru byla doposud nejdelší v královské historii, rukávy a sukně jsou obrovské a na zdobnou aplikaci pod mašlí na zádech bylo použito na 10 000 flitrů spolu s perlami. Šaty musely mít podporu, aby je štíhlá princezna Diana vůbec unesla, jejich vlečka zcela zaplnila šířku uličky katedrály sv. Pavla.  

 

 

Měla být jako z pohádky

Na navrhování šatů zavzpomínala Elizabetha Emanuelová pro The Telegraph: „Chtěli jsme stvořit dílo, které bude rezonovat s časem. Chtěli jsme, aby princezna Diana naše šaty milovala a aby lidé viděli v té róbě něco pohádkového. Aby měli při sledování svatby pocit, že se dívají na pohádku od Walta Disneyho.“ A povedlo se.

Dianina róba byla ztělesněním svatebního stylu ve světě dalších minimálně deset let a předčila tím i délku jejího manželství s princem Charlesem. Nafouklé rukávy a objemná sukně dále inspirovaly nespočet nevěst a vlastní svatební šaty si dle Daniny předlohy zvolily pro svůj velký den například zpěvačky Mariah Careyová nebo Victoria Beckhamová.

KAM DÁL: Hra o trůny z nich udělala multimilionáře. Kolik vydělalo pět největších hvězd seriálu a co dnes dělají?