Největší pohřby historie. Tyto smuteční obřady nepřekoná ani dnešní rozloučení s princem Philipem

Princ Philip, Vévoda z Edinburghu, zemřel ve věku úctyhodných 99 let
 

Oči světa se upínají k britské královské rodině. Rozloučení s princem Philipem bude pravděpodobně jeden z nejsledovanějších pohřbů moderní historie. Davy lidí však kvůli pandemii koronaviru v ulicích anglických měst nepotkáte. Jaké pohřby byly v minulosti největší co do počtu účastníků? 

Pohřeb státníka je vždy událostí, kdy se zastaví čas. Může se jednat o člena královské rodiny, ale klidně také o diktátora totalitního režimu. Propaganda a podpoření kultu osobnosti s masivním rozloučením prostě počítá. Plakat na ulicích a náměstích velkých měst často museli lidé i z donucení. 

Winston Churchill

Největšími postavami Velké Británie nejsou pouze členové královské rodiny. O tom se Londýn mohl přesvědčit po smrti předsedy vlády Winstona Churchilla. Muž, který je sice dnes vnímán z mnoha pohledů kontroverzně, hrál nepopiratelně výraznou roli za druhé světové války. 

Jeho pohřbu v katedrále sv. Petra se zúčastnily 3 tisíce lidí a k týden vystavené rakvi se přišlo poklonit 300 tisíc Angličanů. 350 milionů lidí sledovalo jeho pohřeb u televizních obrazovek. V jeho případě však nešlo o nucenou propagandu jako v případě následujícím. 

Josif Stalin

Svět sovětského bloku se zahalil do černé barvy a úsměv byl projevem neúcty. Smrt jednoho z největších zločinců historie lidstva byla velkolepá událost, kterou doprovázela střelba z kanónů. Smrt Stalina si žádala monumentální divadlo a organizátoři nezklamali. Rudé náměstí bylo nacpané k prasknutí a celkově se pohřbu zúčastnil údajně dvoumilionový dav. 

Ajatolláh Chomejní

V červnu roku 1989 se Teherán obrátil vzhůru nohama. Až deset milionů lidí přišlo na pohřeb vůdce islámské revoluce Ajatolláha Chomejního. Dav v černém oblečení údajně působil jako Černé moře. Aby se fanatičtí truchlící nepustili na rakev s ostatky, byla pro tyto účely zhotovena rakev z kovu, která měla Ajatolláha držet pohromadě. 

A zase ta královská rodina

Obloukem se vrátíme zpátky do Velké Británie. Úmrtí v královské rodině je prostě událostí, kterou svět nemůže přehlédnout. Pohřeb princezny Diany sledovaly více než 2,5 miliardy diváků ze 187 států světa. Samotného obřadu se zúčastnilo přes 5 tisíc hostů. Mezi nimi byly osobnosti z různých profesí včetně známých celebrit. 

O pět let později zemřela královna Alžběta, královna matka, a její pohřeb sledovalo v televizi jen ve Velké Británii 23 milionů lidí. Rozloučení s matkou královny Alžběty II. se zúčastnilo kolem jednoho milionů lidí. Takové davy nelze v případě prince Philipa očekávat, a to kvůli pandemii koronaviru. 

KAM DÁL: Otec fašista a zničená kariéra primabaleríny. Co se dozvíme v připravovaném seriálu o Audrey Hepburnové?