Obouváme děti, aby byly jejich nožky zdravé

Při výběru správné dětské obuvi hraje roli velikost, tvar i materiál
 

Na obuvi pro své ratolesti bychom neměli rozhodně šetřit. Čím se při výběru bot řídit, abychom jim nezničili nohy?

Mezi základní kritéria patří správná délka a šířka obuvi. Pokud je bota malá deformuje prsty, příliš úzká způsobí nejen otlaky, ale i deformaci nohy. Jak tedy nakupovat pro dítě boty?

Správná velikost a hmotnost

Při nákupu obuvi zkuste dítěti obě boty, velikost měřte podle stélky, nikdy ne podle podrážky. Měřte ve stoje, dítě by se mělo v nové obuvi projít. Podle odborníků z Dětské zdravotní obuvi by měla být bota vždy o 1 cm větší než noha, u zimních bot pak o 1,5 centimetru.Také přihlížejte k tomu, aby byly boty co nejlehčí.

Tvar boty

Noha by měla být také v botě dobře fixovaná.Dětem do čtyř let kupujte kotníčkovou obuv. To platí jak u bačkůrek tak i sandálů. Předejdete tak u dětí plochým nohám a dalším deformitám.

Ohebná podešev

Dalším důležitým prvkem by měla být ohebná podešev. Pokud je hodně tvrdá, dítě nemá v botě kontakt s podložkou a nohy šourá. Podešev by měla také tlumit nárazy, které se přenáší na klouby a kosti.

Střih boty

Špička by měla být kulatá a široká, aby nedocházelo k deformaci prstů. Avšak i tady musíte přihlížet k tomu, jakou má dítě nožku - tedy zda úzkou či širší. Podle toho volte i botu. Zkontrolovat byste měli i jazyk, aby nezpůsoboval otlaky.

Materiál bot

Nejlepší materiál je samozřejmě ten přírodní. Pro zimní a trekovou zase Goretex. Přírodní materiály jsou měkké, prodyšné, lehce absorbují vlhkost a v neposlední řadě se lépe přizpůsobí anatomickému tvaru nohy. Pokud zvolíte botu z umělého materiálu, můžete lehce svému miláčkovi zadělat na plísně a bradavice.

 

 

 

Klíčová slova: