Tisíce hektarů Prahy patří ruinám a zanedbaným pozemkům. Budoucnost rozvoje města má jméno brownfield

Průmyslové oblasti jsou nejčastějším příkladem brownfieldu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V Praze chce žít každý, jen tu není místo pro všechny. Nedostatek volných bytů zvyšuje stávající ceny nájmů do absurdních rozměrů. Úkol zní jasně: je potřeba stavět. Nejčastěji v této souvislosti padá slovo brownfield. Víte, co to znamená?

I úplný začátečník, který studuje angličtinu, dokáže tato dvě slova přeložit. Termín “hnědé pole” však nezní v českém překladu zrovna dvakrát seriózně, a tak se mezinárodní architektonický termín uchytil i v proslovech, plánech a slibech našich politiků ke svému původnímu znění. 

Není se čemu divit. Praha je město, které se ročně vypořádává se stále větším počtem nových obyvatel, a právě slovo brownfield v sobě ukrývá obrovskou příležitost pro proměnu ošklivých pražských prostor v moderní čtvrtě s komplexními službami zaměřenými hlavně na bydlení a pracovní místa. Pohádka o ošklivém kačátku může začít.

Bída jménem brownfield

V odborných kruzích se tento pojem stává zaklínadlem, který se v plánech rozvoje Prahy ozývá s pravidelností zvuku tikajících hodinek. Co to vlastně brownfield znamená? Kromě doslovného překladu je totiž nutné znát i hlubší význam slova. Pod ním se totiž skrývá jeden z hlavních plánů na revitalizaci hlavního města a jeho budoucího rozvoje.

Termínem brownfield lze označit pozemek, objekt či areál, jenž už neslouží svému původnímu účelu a spíše se proměňuje v rozsáhlou městskou plochu, která byla původně zanedbaná. Jedná se tak primárně o zbytky průmyslových zón, kde se práce zastavila, ale obrovské tovární haly stojí dál.

Tento apokalyptický stav velmi hodnotných pozemků je však vítanou příležitostí. Termín brownfield v sobě zahrnuje také princip revitalizace. Areál, pozemek či tovární hala potřebují dostat nový impuls a smysl. Brownfield je totiž místo, které pro město znamená obrovskou ekologickou, ale také sociologickou zátěž.

Oblíbeným termínem a nadějí pražských politiků se tak tyto zóny nestávají náhodou. Kde je v Praze najdeme?

Lepší město

Institut plánování a rozvoje (IPR) pokládá brownfieldy za jeden z klíčových prostředků pro zdravý rozvoj budoucí podoby hlavního města. Spojit se v tomto usilí však musí mnoho elementů. Nestačí prázdnou plochy vyčistit a na prázdném poli s dobrou adresou vystavět činžovní domy bez rozmyslu s vidinou rychlého podnikatelského úspěchu.

Město je jeden velký živý organismus a stejně jako slovo brownfield proniká do slovníku, tak podobně důležitý termín musí být urbanismus. Ne náhodou se právě IPR podílí na organizaci workshopů, které vytvářejí dialog mezi developery, urbanisty a úředníky státní správy.

Dnes je v Praze až 11 brownfieldů, které by měly městu vytvořit zázemí pro 150 tisíc bytů. Rozvoj této oblasti připadne na necelých 1 000 hektarů. Zásadní problém však tkví v tom, že město většinu pozemků prodalo v minulosti bez hlubší koncepce několika různým vlastníkům. Developer je tedy ten, který o situaci rozhoduje.

Proměna brownfieldu v obytnou čtvrť totiž neznamená pouze zahladit zeď novou omítkou. Nová masivní výstavba je zásadním zásahem do města, což v praxi znamená, že se soukromý pozemek promítá i do veřejného prostoru.

Brownfield je na jedné straně příležitostí oživit neživé, ale necitlivým zásahem developera vznikne tisíce nových bytů, které budou zasazené do městského organismu zcela bez respektu k urbanismu. Dialog je tak nutný pro dobro celého města, protože zastavěná plocha novými domy, aniž by městu přinesly kvalitní život v bezprostředním okolí, je zahozená příležitost.

Developer se tak dnes učí naslouchat, že existují určité sociologické vzorce v urbanistické pavučině, které si zaslouží seriózní pozornost. Vytvořit novou čtvrť totiž znamená býti hybatelem v historickém vývoji hlavního města Prahy. Než se v tomto příběhu podepsat negativně, je určitě lepší volit tu rozumnější cestu.

Kde jsou všechny brownfieldy?

Rozlohou největší brownfield v Praze je ten ve Vysočanech. V místech, kde se nacházely továrny ČKD, se nyní staví a budou stavět byty a kanceláře pro tisíce lidí.

Nejblíže k realizaci jsou brownfieldy na Rohanském ostrově, kde už se podařilo prosadit několik urbanistických rad, které si developer vyslechl, a zdá se, že také přijmul.

Velký brownfield se také promění na Bohdalci, v místě nádraží Bubny, v Letňanech a na Smíchově. Praha se tak bude měnit a hlubší znalost slova brownfield jistě pomůže obyvatelům Prahy lépe se zorientovat v městě, kde žijí.

Klíčová slova: