Čína kopíruje, co ji napadne. Karlův most, Bílý dům, kus Paříže s Eiffelovou věží a Jágra s Nedvědem

Čínská a francouzská verze
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Za těch několik let jsme si zvykli, že Čína je obrovská továrna na kopírování a výrobu všech existujících výrobků na světě. Chcete boty, auto či hodinky? Není problém! Nechcete třeba rovnou celý orloj? Proč by Číňané utráceli za cestu do vzdálené Evropy, když ji mohou mít doma?

Nedávná cesta české delegace zvedla nejednoho zastánce lidských práv ze židle. Podlézání komunistickému režimu jen proto, že je silný, mocný a bohatý, už jsme si zažili dobrých 40 let nedobrovolně.

Nedá se upřít, že sestava to byla vskutku kvalitní. Na centru prezident Miloš Zeman má svá léta, ale také ústa plná podivných vtipů, které paralyzují soupeře. Na pravém křídle Jaromír Jágr, který by byl v Číně nejlepším hokejistou i ve svých 100 letech, a ze zálohy to jistí český lev s italskou výchovou Pavel Nedvěd. O čem však byla celá česká výprava plná celebrit?

Čína největší kontinent Evropy

V Číně existuje jistě několik jedinců, kteří se na úkor milionů tvrdě pracujících občanů obohacují nestoudným způsobem. Když člověk neví co s penězi, tak je buď investuje do charitativních projektů, nebo začne dělat blbosti.

A protože je Čína proslulá svou schopností kopírovat vše tak, že na první pohled nenajdete rozdíl (ten pohled musí být velmi krátký), rozhodla se pustit do zajímavého projektu. Už dnes u města Chang-čou stojí věrná replika pařížské čtvrti, kde nechybí Eiffelova věž, Vítězný oblouk, ale také podobné zahrady, jako jsou ve Versailles.

To vše ne jako kulisa k filmu, ale jako rezidence pro ty nejbohatší Číňany v jihovýchodní oblasti země. Problém však je všechny byty zaplnit, protože tolik lidí, kteří si podobně podivný luxus mohou dovolit, je minimum. Paříž však není jediné město, které se v Číně rozhodli kopírovat.

Praha v Číně

Způsob, jakým Číňané projevují svoji vděčnost vůči ostatním národům světa, je velmi zvláštní. Češi a Pražané mohou posoudit sami. Vzhledem k tomu, že v 50. letech pomohlo Československo Číně dodávkou zemědělského vybavení, tak se rozhodl národ, který stále spadá pod komunistický režim, opětovat svůj vděk velmi netradičním způsobem. Naučit Číňany obsluhovat traktor, to se prostě vyplatí.

Farma čínsko-československého přátelství vznikla jako městečko v okrese Cchnag-čou v provincii Che-pej. Kdesi v polích tak leží několik domů, které mají připomínat pražskou architekturu.

Plánoval se zde postavit dokonce Karlův most, ale nakonec se tento plán nerealizoval. Je tu však vybudován kanál, který má vzpomenout na Vltavu, která se ovšem překvapivě kříží s Dunajem. 

Holandské mlýny a rakouské městečko

Že se evropské, ale také americké prvky architektury v Číně kopírují, není žádnou novinkou. Kromě zmiňované Eiffelovy věže zde můžete navštívit třeba Bílý dům, ale také se kochat levnějšími a na historii chudšími holandskými větrnými mlýny.

Své o čínském přístupu vědí v rakouském městečku Hallstatt. Malebné místo u jezera se totiž stalo cílem velkým plánů čínských developerů. V roce 2012 totiž v provincii Kuang-tung slavnostně otevřeli přesnou kopii celého malebného městečka. Ta stála neuvěřitelných 940 milionů dolarů.

Místo toho, aby se rakouští občané cítili poctěni, spíše zcela logicky projevili údiv a překvapení. Rakušané do Číny vyslali jasný vzkaz o tom, že není slušné podnikat tak radikální kroky bez předešlé konzultace. 

Čína si prostě libuje v kopírování věcí, které se jim líbí, ale stejně jako u elektroniky či textilu se jim to nedaří s potřebnou řemeslnou důsledností. Stačí se podívat na pokus vytvořit egyptskou sfingu či skleněnou pyramidu v Louveru, Tower Bridge z Londýna nebo Tádž Mahal z Indie…

Jeden otazník však zůstává nad smyslem návštěvy naší české delegace. Jen aby se za pár měsíců po Číně nepohyboval klon Jaromíra Jágra a Pavla Nedvěda.