Pohledem fotografa: Nejčastější chyby, které děláme při pózování, a jak se jich zbavit

Při focení se snažte působit co nejpřirozenějším dojmem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

„Úsměv, vyletí ptáček!“ Tak přesně téhle věty se spousta z nás děsí, a jakmile se ocitneme před fotoaparátem, naše chování se okamžitě změní. Jsme strnulí, ale zároveň se snažíme usmívat, takže ve výsledku vypadáme křečovitě. A nejen to! Přinášíme vám seznam nejčastějších chyb, kterých se podle profesionálního fotografa během pózování dopouštíme.

Křečovitý výraz

„V první řadě se lidé často nutí do úsměvu, a ten pak působí falešně,“ říká fotograf Petr Doležal z Prahy. „Pokud se na něj člověk necítí, je mnohem lepší, když se tváří třeba i vlažně. Vypadá pak mnohem přirozeněji,“ vysvětluje. A je tu ještě jeden nešvar, kterého se nechtěně dopouštíme. „Lidé se často podvědomě odtahují od fotografa a zaklání se, čímž vzniká dojem dvojité brady,“ upozorňuje Doležal.

Zadržování dechu

„Když fotím skupinky, většina lidí automaticky ztuhne a zadrží dech,“ líčí své zkušenosti fotograf. „V tu chvíli jim vždycky řeknu, ať si v klidu vydechnou, čímž se uvolní, začnou se smát a přesně v ten okamžik je vyfotím,“ prozrazuje s úsměvem svůj prověřený trik.

Špatná práce se světlem

Obecně platí, že bychom se neměli fotit venku v době, kdy jsou kontrasty mezi světlem a stíny nejvýraznější, tedy hlavně kolem poledne. Při tom se totiž dopouštíme hned několika chyb. „Lidé si neuvědomí, že takové přechody mají pak i na obličeji, případně je celá tvář je na světle, ale krk už ve stínu. Tomu se pak říká oprátka,“ vysvětluje Doležal. Podle něj je vždy lepší nastavovat obličej směrem ke světlu, zároveň ale ne přímo do slunce, aby se člověk nemračil.

Chyby v postoji

U mužů sice nejsou tak výrazné jako u žen, ale i tam se několik nedostatků najde. „Muži se při focení většinou nedokážou uvolnit, působí strnule, svírají křečovitě ruce a podobně,“ upozorňuje fotograf. Při pózování podle něj můžou stát čelem k fotografovi, symetricky na obou nohou.

Ženy se obvykle fotí v podobných pózách jako muži, a to je chyba. “U nich jsou důležité křivky, aby je uměly zdůraznit a prodat,“ říká fotograf. „Můžou například stát na jedné noze, aby tak uvolnily kyčel, a na siluetě tak vynikly boky. Ruce by neměly mít založené v pase ve stejné výšce. A co je nejdůležitější, nikdy by neměly stát čelem k fotografovi, ale raději bokem, aby vypadaly štíhlejší,“ radí Doležal s tím, že v takové chvíli je lepší, když ruku lehce odtáhnou od těla. „Vyhnou se tak tomu, že bude nadloktí vypadat příliš mohutně,“ podotýká fotograf.

Nevhodný výběr oblečení

Podle fotografa si lidé často neuvědomují, že barva oblečení se odráží ve tváři. „Už jen z toho důvodu nedoporučuji, aby si na sebe brali zelené oblečení. Vypadají pak, jako by se necítili zrovna nejlépe,“ říká Doležal. Dalším velkým nešvarem je podle něj oblečení s nápisy. „Když chtějí nafotit portrét, měli by si vybrat jednoduché a jednobarevné oblečení. Výrazná písmenka nebo obrázky přitahují pozornost a odvádějí ji od obličeje,“ upozorňuje. Stejně tak je podle něj důležité, aby se nefotili na pozadí, které s jejich oblečením (nebo vlasy) barevně splývá.