Nejvyšší sochy na světě: Co všechno dokáže lidský um

Sochu Krista Spasitele najdete v Rio de Janeiru
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Co vede lidstvo k tomu, aby stavělo monumentální sochy obřích rozměrů? Už od starověku to byla potřeba vzdát hold významné osobnosti veřejného života - panovníkovi nebo politikovi či některému z bohů, jež daná kultura vyznává. My se dnes podíváme na pět soch, které patří mezi největší na světě.

1. Socha Krista Spasitele v Rio de Janeiro

Mezi novodobé divy světa patří socha Ježíše v Brazílii. Najdete ji v národním parku Tijuca na kopci Corcovado, vysokém 710 metrů nad mořem. Aby to turisté měli jednodušší, vede sem dráha, která končí asi 40 metrů pod vrcholkem kopce. Pak už jen stačí vyjít 220 schodů až k úpatí sochy.

Kristus Spasitel byl zapsán také na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Socha v typickém ochranitelském gestu s roztaženýma rukama je od roku 1931 symbolem města a turistickou atrakcí, bez níž si Rio de Janeiro již nedovedeme představit. Vysoká je 30 metrů a stojí na podstavci o výšce 7 metrů, přičemž vzdálenost mezi napřaženýma rukama je 23 metrů. Socha je vyrobena ze železobetonu a její hmotnost dosahuje 700 tun.

2. Socha Matka vlast volá ve Volgogradu

Mezi rozhodující bitvy za druhé světové války na východní frontě byla ta u Stalingradu, jež nyní nese jméno Volgograd. Na její památku byl vybudován Památník Bitvy o Stalingrad, jehož součástí je i monumentální socha Matka vlast volá. Stojí na návrší zvaném Mamajova mohyla, kde za války byly svedeny urputné boje. Socha představuje antickou bohyni vítězství Niké - v rozevlátém rouchu, v ruce svírající zdvižený meč. Její význam je alegorický, protože socha má znázorňovat vlast Rusů, jež vyzývá k boji s německým nepřítelem.

Její celková výška dosahuje 85 metrů, z nichž 52 metrů měří samotná socha a 33 metrů její zdvižený meč. Ještě v roce 1967 to byla nejvyšší socha na světě. V současnosti se jedná o nejvyšší sochu v Evropě.

3. Socha Svobody v New Yorku

Zavítáte-li do USA do New Yorku, určitě nezapomeňte navštívit sochu Svobody, jež na Ostrově svobody stojí již od roku 1886. Symbolizuje přátelství a pomoc, kterou poskytla Francie osadníkům v Americe, když v roce 1776 bojovali za svou nezávislost na Velké Británii. V současné době se však spíše stala symbolem celé Ameriky a turistickou atrakcí, z jejíhož podstavce je krásný rozhled na celý New York. Do čelenky sochy a pochodně vede schodiště. Když v roce 2001 teroristé letadly napadli dvě věže Světového obchodního centra v New Yorku, byl výhled z čelenky sochy Svobody uzavřen, a to až do roku 2009. Dnes se na její prohlídku dělají pořadníky dlouho dopředu. Do pochodně se nelze podívat už od roku 1916.

Autorem návrhu nosné konstrukce sochy Svobody je Gustave Eiffel, francouzský stavitel. Socha vysoká 46 metrů stojí na podstavci o výšce 47 metrů. Dohromady má tedy úctyhodných 93 metrů.

4. Čung-jüan ta-fu v Číně

Druhou nejvyšší sochou na světě je měděný Čung-jüan ta-fu, jež znázorňuje Velkého Buddhu. Naleznete ho nedaleko města Pching-ting-šan v provincii Che-nan. Celá stavba měří neuvěřitelných 208 metrů. Sama socha je vysoká 128 metrů, trůn má 22 metrů a dvě základny měří 25 a 15 metrů. Socha byla dokončena v roce 2002 a ve své době představovala nejvyšší sochu na světě.

5. Socha Jednoty v Indii

Tak nakonec prvenství, co se týká nejvyšší sochy, nemá Čína, ale od října 2018 Indie. Ta totiž vybudovala obří sochu Jednoty, která znázorňuje indického politika Sárdára Vallabhbháího Patéla, jenž patřil k nejvýznamnější představitelům hnutí za nezávislost Indie. Jeho socha je dvakrát větší než socha Svobody v New Yorku a měří 182 metrů. Stojí čelem k hrázi přehrady Sardar Sarovar Narmada. Její stavba trvala 5 let, stála 9,2 miliardy korun a ve výšce 152 najdete vyhlídku do okolní krajiny.