Francouzský Spiderman v rukou policie. Tentokrát řádil ve Frankfurtu

Francouzský spiderman
 

Německá policie dnes ve Frankfurtu nad Mohanem zatkla Francouze Alaina Roberta, přezdívaného francouzský Spiderman (Pavoučí muž), když bez povolení vylezl na další mrakodrap. Sedmapadesátiletý Francouz vyšplhal tentokrát na 154 metrů vysokou budovu zvanou Skyper.

Během asi půlhodinového výstupu Roberta sledovali a fotografovali udivení kolemjdoucí a s dalekohledem ho následně pozorovali ze země i přivolaní záchranáři. Když slezl na zem, zatkli ho policisté, podobně jako se mu to stalo i v řadě předchozích měst.

Sto šedesát pět centimetrů vysoký Robert, který váží asi 50 kilogramů, zlezl od roku 1994 už řadu výškových staveb v různých koutech světa, včetně Eiffelovy věže v Paříži nebo Empire State Building v New Yorku. V roce 2011 zdolal za šest hodin i nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa v Dubaji, který měří 828 metrů. V tomto případě měl ale povolení od místních úřadů a použil bezpečnostní lano a další výstroj.

Guinnessova kniha rekordů

Letos v srpnu během současných protičínských protestů Robert vyšplhal na mrakodrap v Hongkongu, kde vyvěsil obrovský prapor, na němž spojil vlajky Hongkongu a Číny a zobrazil podané ruce a slunce.

"Věnoval jsem kus života lezení po horách a po skalách a nyní lezu na budovy. Jsou to vždy free solo výstupy, což znamená, že nepoužívám žádné jištění," zdůvodnil své počínání francouzský Spiderman. Díky své zálibě se dostal i do Guinnessovy knihy rekordů mimo jiné počtem budov, které zlezl bez jištění (více než 100), rychlostí, s jakou některé z nich zlezl, či nejvyšší výškou, jakou zdolal.