Koronavirus mezi slavnými. Politici, herci a sportovci bojují se zákeřným virem

Tom Hanks a Rita Wilson jsou akuálně v karanténě v Austrálii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Civilizační choroby nedělají třídní rozdíly. Je jedno, jestli jste bohatí nebo chudí, nemoc se neptá. Příkladem je i současná situace kolem nemoci Covid-19. Každý den se rozšiřuje list nemocných a mezi nimi najdeme i slavná jména. Kdo se aktuálně pere s koronavirem? 

Počet nakažených po celém světě denně stoupá raketovou rychlostí. Situace je nadále nejtěžší v Itálii, ale koronavirus si nachází cesty do všech koutů světa. Světová zdravotnická organizace vyhlásila Evropu jako epicentrum nemoci zvané Covid-19.

Státy na evropském kontinentu zavádějí přísná opatření, aby se pomohlo rozšíření nemoci zastavit. Mezi nemocnými je aktuálně hned několik zvučných jmen, které se v současnosti s touto virovou nemocí musí vypořádávat. O kom je řeč a v jakém jsou stavu? 

Tom Hanks a Rita Wilson

Oscarový herec Tom Hanks je světu známý hned z několika zvučných filmových rolí. Ta nejznámější je bezesporu Forrest Gump. Aktuálně jde však u manželského hollywoodského páru práce stranou. Při natáčení nového filmu o životě Elvise Presleyho se společně se ženou Ritou Wilson necítili dobře. 

Z domnělé obyčejné chřipky se testováním zjistilo, že jsou oba nakaženi Covidem-19. O nepříjemné situaci informovali svoje fanoušky na instagramovém profilu. Aktuálně jsou izolováni od okolního světa v australském městě Gold Coast. Světu přes sociální sítě posílají kromě poděkování všem, co se o ně starají, dodali: „Abychom se z toho všichni dostali, musíme se řídit radami odborníků a dávat pozor na sebe i ostatní.” 

Brazilský prezident? 

Koronavirus v mnoha zemích nevybíravě zaútočil i na samou špici společenského žebříčku. Nejviditelnější případ se vyskytl v Íránu, kde ministr zdravotnictví Iraj Harirchi představil všechny příznaky dvakrát před televizními kamerami. Občané však tento fakt přijali po svém a politika začali podezřívat, že příznaky hraje. Tím radikálně klesla důvěra občanů ve stát a jeho opatření. Možná i tato situace přispěla k tomu, že právě Írán patří mezi nejvíce postižené země na světě v rámci nemoci Covid-19. 

Brazílie připravila velmi horké chvilky prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Poradce brazilského prezidenta Jaira Bolsonara Fabio Wajngarten byl pozitivně testován na Covid-19. Celá delegace byla v blízkém kontaktu právě s hlavou státu USA a dokonce si několikrát podali ruce. Dodnes není vůbec jasné, jestli sám prezident Brazílie Jair Bolsonaro není nakažen. Jeho kancelář v tomto okamžiku mlčí. U Donalda Trumpa se koronavirus podle posledních testů nevyskytl. 

Jak je těžké býti ženou státníka, si ověřila manželka kanadského premiéra Justina Trudeau Sophie Gregoire Trudeau. Byla totiž pozitivně testována, ale svého manžela podle posledních zpráv nenakazila. Podobný scénář se odehrál ve Španělsku, kde se nakazila žena prezidenta Pedra Sáncheze Begona Goméz. 

Další vrcholný politik, který má aktuálně zdravotní problémy v souvislosti s Covidem-19, je ministryně zdravotnictví britské vlády Nadine Dorries. Obecně je nutné dodat, že strategie Velké Británie pracuje s tím, že nákazou projde velké množství lidí, aby se tím posílila jejich imunita. Ministryně je tak živým příkladem. 

Svět sportu

Sportovní nadšenci mají v posledních dnech utrum. Všechny důležité soutěže jsou aktuálně přerušené, ukončené či definitivně zrušené. Právě ve zmiňované Velké Británii je velký počet nakažených fotbalistů, ale také jeden významný trenér, a to konkrétně Mikel Arteta z FC Arsenal Londýn. Ten se pravděpodobně nakazil při utkání s Olympiakosem Pireus, který vlastní nakažený majitel Evangelos Marinakis. 

V Anglii hlásí nákazu Covidem-19 ještě hráč Chelsea Hudson-Odoi, ale nejviditelnější případ zasáhl bezesporu Itálii. Obránce Juventusu Turín  Daniele Rugani byl vlastně úplně první nakaženým fotbalistou. 

Mnoho nemocných také hlásí americká basketbalová liga NBA. Tři hráči Utah Jazz jako Emmanuel Mudiay, Donovan Mitchell a Rudy Gobert v podstatě díky nákaze ukončili sezonu celé prestižní a sledované ligy. 

         

Klíčová slova: