Nejbizarnější zákony v Severní Koreji: Běžné aktivity, za které půjdete sedět

V Severní Koreji můžete být popraveni dokonce i za pouhý hovor do zahraničí
  |   zajímavost

Diktatura v Severní Koreji nenechává nic náhodě. Většina z nás ví, že život v tomto asijském státu je opředený celou řadou nejrůznějších omezení a neustálou hrozbou tvrdých trestů. Jen málokdo si ale umí představit, o jaké běžné věci jsou obyvatelé Severní Koreji ochuzeni.

Obyvatelé Severní Koreji si o celé řadě běžných aktivit a věcí, které bereme jako samozřejmost, mohou nechat zdát.

  • Poslouchání zahraniční hudby a sledování zahraničních filmů je přísně zakázáno.
  • Všichni muži a ženy si musí vlasy stíhat podle některého z vládou povolených sestřihů.
  • Trestné je dokonce i vlastnictví Bible.
  • Mezi trestné činy patří v Severní Koreji dokonce i hovory do zahraničí.
  • Za trestné činy jsou v tomto státě potrestáni nejen lidé, kteří je spáchali, ale i jejich rodina.

Porušení zákonů tohoto totalitního státu, kterému vládne jeho nejvyšší vůdce Kim Čong-un, může vést dokonce i k popravě.

Poslouchání zahraniční hudby

V Česku najdete desetitisíce fanoušků zahraniční filmové tvorby, na tento oblíbený způsob trávení volného času ale v Severní Koreji můžete zapomenout.

Sledování zahraničních filmů nebo dokonce i jen poslouchání hudby v cizím jazyce je v této zemi považováno za trestný čin. Rozsudek poté záleží na původu dané nahrávky či filmu. Za sledování indického filmu byste byli v Severní Koreji "pouze" uvěznění, americké filmy jsou ale rozsudkem smrti.

Předem povolené sestřihy

Ať už jste muž, či žena, na vyjádření své osobnosti, stylu a vkusu můžete v Severní Koreji rychle zapomenout. Volnosti se totiž nedočkáte dokonce ani u kadeřníka.

Ženy si mohou vybrat pouze z 18 vládou předem schválených účesů a muži z pouhých 10 sestřihů.

Účes samotného Kim Čongu-una v tomto seznamu ale nenajdete. Vůdce Severní Koreji v roce 2013 vydal seznam předem schválených účesů, ze kterých si mohou občané státu vybírat, svůj tam ale nezařadil, protože nechtěl, aby jeho účes mohl kdokoliv zkopírovat.

K tomuto zákonu se pojí ještě jedno nepsané pravidlo, které se týká žen. Předpokládá se totiž, že ženy budou po svatbě volit kratší účesy než před svatbou.

Vlastnictví a četba Bible

Bibli můžeme najít ve většině českých domácností, v Severní Koreji bychom z toho ale mohli mít obrovský problém. Vlastnictví a četba Bible je tam totiž přísně zakázána.

Bible je totiž stejně jako americké filmy považována za jeden ze symbolů západní kultury, kterou tamní vedení zkrátka nestrpí.

Toto pravidlo se vztahuje i na turisty. Pokud tedy plánujete výlet do Severní Koreji, nechte svou Bibli raději doma. V roce 2014 byl v zemi 5 měsíců vězněn americký občan Jeffrey Fowle, který si s sebou přinesl Bibli do hotelu.

Za hovor do zahraničí vám hrozí poprava

V Severní Koreji není povoleno ani volat do zahraničí. Toto pravidlo platí dokonce i pro tamní vysoce postavené byznysmany.

V roce 2007 byl před více než 100 000 lidmi popraven šéf jedné ze severokorejských továren poté, co se rozhodl volat do zahraničí ze suterénu budovy.

Není potrestán jen viník

V Severní Koreji je navíc za každý trestný čin potrestán jak člověk, který ho spáchal, tak i jeho rodina. Jedná se o tři generace. Když se nějakého trestného činu dopustí mladá matka, je poté potrestána nejen ona, ale i její děti, rodiče a prarodiče.

Zdroj: IndiatimesTimes Now News

KAM DÁL: Staří Egypťané se dožívali průměrně 34 let: Běžné zdravotní problémy byly rozsudkem smrti