Nejkrásnější náměstí Evropy ve stínu Pražského hradu. Umění a krása na každém rohu

Loretánské náměstí patří mezi ta vůbec nejkrásnější v Evropě
 

Že je centrum Prahy jedno z nejkrásnějších míst Evropy, už bylo napsáno mnoho. Když se vaše oči vyhnou podivným reklamám na thajské masáže a necháte se unášet zhmotněnou historií pražské architektury, je to dokonce pravda. Jedno z nedotčených a zapomenutých míst hlavního města je i Loretánské náměstí. Místo, které je prostě unikátní, a to z mnoha velmi zajímavých důvodů.

Malá Strana a Hradčany ještě více umocňují genius loci, který můžeme zažívat na Starém a Novém Městě hned přes řeku. Levý břeh Vltavy centralizovaný kolem hradu a podhradí má však ještě něco navíc. Skryté a tajuplné uličky, lokální hospůdky, nádherné příklady architektury a samozřejmě velké množství příběhů od Nerudy po tajuplné legendy. Jedno z ústředních míst, kde se koncentruje mnoho z toho, čím jsou Hradčany výjimečné, najdete právě na Loretánském náměstí. Proč?

Krásná Loreta

Nutno dodat, že současná podoba náměstí vznikla až při výstavbě monumentálního Černínského paláce, který dnes slouží jako ministerstvo zahraničí. Obrovská stavba, která v podstatě zruinovala šlechtický rod Černínů, se vám svou velikostí nevejde do očí. Původně zde bylo ve středověku pohřebiště a později tržiště.

V současnosti je kouzlo tohoto místa ovlivněno přítomností hlavně pražské Lorety. Ta samotná skrývá jeden poklad za druhým. Uvnitř areálu se totiž nachází Loretánská kaple Panny Marie. Výstavbu tohoto krásnho objektu financovala hraběnka Benigna Kateřina z Lobkovic a vysvěcena byla v roce 1631.

Loreta se stala také poutním místem. Najdete zde totiž tzv. svatou chýši, kde údajně “bydlela” Panna Marie z Nazaretu. Domek podle pověsti přenesli andělé přes moře do jihoitalského města Loreta.  Od té doby po Evropě vznikaly kopie, jež následně sloužily poutníkům. V areálu Lorety najdete také velmi vzácnou klenotnici, kde je uschována proslulá zlatá monstrance Pražské slunce. Loreta je také známá svojí zvonkohrou.

Jedná se o největší historickou zvonkohru v Evropě. Třicet zvonů a zvonků bylo ulito v Amsterdamu a poprvé se rozezněla v roce 1695. V současnosti je zvonkohra řízena elektronicky a vždy od 8 do 18 hodin v každou celou hodinu můžete slyšet melodii písně Maria, Maria, nad slunce jasnější. Sto let zde však hrála melodie Tisíckrát pozdravujem tebe, ale z jednoho prostého důvodu. Obsluha zapomněla, jak melodii vyměnit.

Betlém v životní velikosti

Na severní straně náměstí je dobré nepřehlédnout nenápadný kostel Panny Marie Andělské, ke kterému přísluší také klášter řádu kapucínů. Zdejší místo se kromě pokorné a asketické atmosféry může pyšnit také betlémem s figurami v životní velikosti. Během Vánoc zde stojí dlouhá fronta návštěvníků a jedná se o nezbytnou tradici, kterou by měl každý Pražan alespoň jednou prožít.

Severní část je vlastně také nepsanou bránou a krásnou cestou do možná nejkouzelnější čtvrti v Praze. Nový Svět zde čeká pod kopcem se svojí útulnou a unikátní atmosférou. Zajímavostí jsou také zapuštěné dělové koule v několika budovách včetně kapucínského kostela. Ty jsou zde záměrně pro připomínku pruských válek.

Když svou pozornost naopak odvrátíte na sever náměstí po mírném výstupu do kopce, jako jeden z prvních důležitých bodů je zde pivnice U Černého vola, která ze svého zisku podporuje sousední Školu Jaroslava Ježka pro zrakově postižené.

Krásné podloubí, tak charakteristické pro malostranské uličky, je jedním z mnoha doplňků, které tento kus města dělají jedním z nejhezčích míst v Praze. Za zmínku také stojí, že zde žila žena prezidenta Edvarda Beneše Hana. Od roku 2005 zde také vidíme v místech bývalé kaple svatého Matouše bronzovou kopii sochy Edvarda Beneše.

KAM DÁL: Počmáraná zeď za miliony a skartovaný obraz v přímém přenosu. Když je umění továrnou na peníze.