Nejstarší makeupový trik na světě: Některé ženy by se ho měly vyvarovat

Silná a tmavá oční linka nám může přidat až několik let navíc
  |   zajímavost

Kajalová oční linka se datuje již do starého Egypta, kde ale spíše než ke zkrášlení sloužila ke zdravotním účelům. Starším ženám může ale tento oblíbený makeupový trik spíše uškodit. Léta vám totiž rozhodně neubere, spíše naopak.

Pravidelná aplikace silné tmavé kajalové linky je jednou z největších makeupových chyb, které se mohou starší dámy dopustit. Každá z nás chce totiž působit mladě a krásně, kajalová linka vám ale může přidat hned několik let navíc.

Mládí je totiž spojováno s velkýma očima, které můžeme pozorovat na malých dětech. Černá kajalová linka ale oči opticky zmenšuje. Po aplikaci silné linky proto můžeme vypadat mnohem starší, než ve skutečnosti jsme.

Pokud se ale s tímto typem makeupu zkrátka nemůžete rozloučit, vsaďte alespoň na světlejší barvu linky, která optické velikosti vašich očí tolik neuškodí. Zároveň se snažte to tolik nepřehánět s její tloušťkou. Méně je v tomto případě rozhodně více.

Případně můžete zkusit linku neaplikovat na celé víčko, ale pouze na jeho část. Stačí jen linku nanést od půlky víčka směrem k vnějšímu koutku a máte hotovo. Tímto způsobem své oči opticky otevřete, ale stále dosáhnete jejich kočičího tvaru.

Jak kajalová linka vznikla?

Ve starém Egyptě bylo možné zpozorovat velmi silné černé linky kolem očí téměř na každém. Kajalová linka byla oblíbená jak u prostých rolníků, tak i faraonů.

Kohl byl tehdy považován za látku s magickými schopnostmi a z dobrého důvodu. Má totiž antimikrobiální vlastnosti a oči starých Egypťanů tak nejen zdobil, ale také chránil před nejrůznějšími infekcemi.

Jednalo se tak pravděpodobně o jeden z nejstarších oftamologických přípravků na světě a také o ten nejstarší makeupový trik.

Důkazy o tomto zvyku se dochovaly jak na nástěnných malbách v zemi, tak i na keramice ze starověkého Egypta.

Staří Egypťané si oční linky nanášeli každý den k uctívaní jejich božstev, zároveň se tak ale i zkrášlovali. Kohl si na oči nanášeli lidé ze všech sociálních vrstev, byly tu ale určité rozdíly. Podle kajalové linky jste mohli snadno poznat, zda se jedná o člověka z vyšší či nižší sociální vrstvy. Ti bohatší si totiž mohli dovolit investovat do kohlu vyšší kvality a vyznačovali se tak těmi nejlesklejšími očními linkami.

Kajalová linka nechránila obyvatele Egypta pouze před infekcemi, omezovala také sluneční odlesky a pohlcovala prach a ostatní nečistoty. Sáček obsahující kohl se dokonce i pohřbíval s mrtvými. To značilo jeho důležitost nejen v každodenním životě starověkých Egypťanů, ale také v tom posmrtném.

Zdroj: Discover MagazineExpress

KAM DÁL: Nejmenší království na světě. Za jeho vznikem stála legenda o pozlacených zubech koz.