Opičí neštovice: Čísla se budou zvyšovat, varují experti

Opičí neštovice jsou podobné těm planým, proto již existují vakcíny a léčiva, která mohou s prevencí nemoci nebo s její léčbou pomoci
  |   zajímavost

Tato nemoc, která pochází z Afriky a byla objevena už v 50. letech, se začala rychle šířit do zemí mimo africký kontinent. Případy nakažených budou podle vědců téměř jistě narůstat. Údajně ale není třeba se bát pandemie podobné té covidové.

Vir opičích neštovic byl objeven v Africe roku 1958. Tehdy se ale šířil pouze v koloniích opic.

V současné době může být nositelem viru celá řada divokých zvířat, patří mezi ně zejména hlodavci, jak na svém webu uvádí vědecký časopis Nature. Tato zvířata mohou nemoc přenést dokonce i na člověka prostřednictvím kousnutí, kontaktu s jejich srstí a nebo tkáněmi.

V minulosti se opičí neštovice vyskytovaly převážně pouze na africkém kontinentu, s výjimkou několika málo případů v ostatních zemí. Ty byly ale většinou spojeny s cestami do Afriky. Nebylo jich ale mnoho.

Počet nakažených mimo africké země za pouhý minulý týden překonal celkový počet případů mimo Afriku od roku 1970. Toto číslo se podle specialistů bude navíc téměř určitě zvyšovat.

Jay Hooper, virolog, který pracuje v Americkém armádním lékařském výzkumném ústav infekčních nemocí, uvedl, že ale přesto není důvod k panice. Řadu lidí totiž výskyt nového viru po zkušenostech s covidem značně znepokojil. Jay Hooper ale uvedl, že vir opičích neštovic se od viru SARS-CoV-2, který způsobil pandemii COVIDU-19, značně liší.

Opičí neštovice se sice mohou poměrně lehce přenést z člověka na člověka, ale ne tak lehce jako vir covidu.

Vir opičích neštovic se totiž nepřenáší vzduchem pomocí kapének, které vznikají a poletují kolem při kašli, mluvení, ale i při pouhém dýchání. K přenosu tohoto druhu nemoci může dojít pouze prostřednictvím blízkého kontaktu s nakaženým člověkem. Navíc jsou opičí neštovice podobné těm planým, existují už tedy některé typy vakcín a léčiv, které mohou proti tomuto druhu neštovic bojovat.

Zdroj: Nature

KAM DÁL: Opičí neštovice: Jak nemoc lehce poznáte.

Klíčová slova: