Osudy zvířat na Ukrajině: Krutost ruských vojáků nezná mezí

Celá řada uprchlíků vzala své domácí mazlíčky s sebou do bezpečí. Některá zvířata ale takové štěstí neměla
  |   zajímavost

Zvířata byla jedním z hlavních cílů v celé řadě ozbrojených konfliktů. Většinou za účelem vyhladovění nepřítele. To ale rozhodně není případ těch na Ukrajině, přesto některá z nich hrají v celé řadě příběhů naprosto zásadní roli a ukazují na neuvěřitelnou krutost.

Zvířata hrají roli hned v několika příbězích, které obletěly svět. Jedním z prvních civilistů, kteří při konfiktu padli, byla žena, která se na Ukrajině snažila zachránit psy z útulku.

Celá řada lidí opouštěla své domovy pouze s jedním batohem nebo igelitkou, ale s domácími mazlíčky. Nádražní stanice byly zaplněné zvířaty, které jejich majitelé zkrátka nemohli nechat napospas jistému osudu.

 

 

Jedna žena dokonce nesla svého obrovského německého ovčáka, který nemohl chodit, až na hranice. Ukrajinští vojáci ošetřovali zranění potulným psům a jeden muž riskoval svůj život pro záchranu klokanů a rodiny tapírů z tamní ZOO.

 

 

Jedna ukrajinská žena se dokonce vzdala svých šancí na útěk ze země a zůstala ve válečné zóně, aby se mohla postarat o kočky, které za sebou ve městě zanechali uprchlíci.

Tyto příběhy ukazují neuvěřitelnou obětavost některých lidí. Některé zprávy z války zahrnující zvířata ale bohužel ukazují na pravý opak.

Odstřelují útulky a stáje

Na Ukrajině nejsou zvířata jedním z cílů konfliktu, ve většině případů se totiž nejedná o dobytek, drůbež nebo jiná zvířata, která by jejich majitelům zajišťovala přísun potravy.

Cílení na domácí mazlíčky Ukrajinců tedy nemá žádný smysl, ukazuje pouze na neuvěřitelnou krutost ruských vojsk.

Ukrajinská vláda dokonce Rusko obvlinila z toho, že záměrně odstřelují útulky pro zvířata a koňské stáje.

V Kyjevě za sebou ruská vojska zanechala kulkami proděravěné mrtvoly koní, koz a dokonce i psů v kotcích, kteří ani neměli šanci utéct

Zdroj: The Atlantic

KAM DÁL: Rusové mi vzali mnohem víc než jen domov, říká mladá Ukrajinka.

Klíčová slova: