Sestřelte Muskovy družice! Je možné, že tisíce satelitů popadají na Zem?

Satelity Starlink před vypuštěním na oběžnou dráhu Země
  |   zajímavost

Čínští vojenští experti tvrdí, že Starlink Elona Muska by mohl ohrozit čínskou národní bezpečnost, a vyzývají k vývoji nové zbraně, která by zničila tento unikátní satelitní systém excentrického miliardáře. Jednu družici dokáží sestřelit, problém je v tom, že Stralink má tisíce satelitů, a s tím si žádná zbraň neporadí, jak zjistili i Rusové.

Čínští experti upozornili na "obrovský potenciál Starlinku pro vojenské využití" a na to, že Čína „musí vyvinout protiopatření ke sledování, vyřazení nebo dokonce zničení rostoucí satelitní megakonstelace".

Od vypuštění prvních satelitů Starlink v roce 2019 jich SpaceX na nízkou oběžnou dráhu Země vyslala více než 2 300. Společnost plánuje vyslat do vesmíru až 42 000 satelitů, které vytvoří gigantickou megakonstelaci. Čínské výzkumníky znepokojily zejména potenciální vojenské schopnosti sestavy, která by podle nich mohla být využita ke sledování hypersonických střel nebo k výraznému zvýšení rychlosti přenosu dat amerických bezpilotních letounů a stealth stíhaček.

„Měla by být přijata kombinace měkkých a tvrdých metod ničení, aby některé družice Starlink ztratily své funkce a zničily tak celý operační systém konstelace," napsali v dokumentu vědci pod vedením Ren Yuanzhena, výzkumníka z Pekingského institutu sledování a telekomunikací, který je součástí čínských vojenských strategických podpůrných sil.

Tvrdé a měkké ničení

Tvrdé a měkké ničení jsou dvě kategorie vesmírných zbraní, přičemž tvrdé ničení jsou zbraně, které fyzicky zasahují své cíle (klasicky například rakety). Měkké ničení zahrnuje rušení prostřednictvím paprsů a laserových zbraní.

Čína již disponuje několika metodami pro vyřazení satelitů z provozu. Podle amerického ministerstva obrany mezi ně patří mikrovlnné rušičky, které mohou narušit komunikaci nebo usmažit elektrické komponenty. Jde o výkonné lasery s milimetrovým rozlišením, které mohou pořizovat snímky s vysokým rozlišením a oslepit družicové senzory. Čína má také kybernetické zbraně k nabourání se do družicových sítí a samozřejmě také rakety dlouhého doletu schopné ničit satelity.  

 

Jak zničit tisíce satelitů?

Čínští odbornící však tvrdí, že tyto zbraně jsou účinné jen proti jednotlivým družicím a nebudou stačit k vyřazení celého Starlinku. „Konstelace Starlink představuje decentralizovaný systém. Konfrontace se netýká jednotlivých satelitů, ale celého systému," napsali vědci.  Chtějí proto vyvinout nové zbraně. Uvažuje se o nasazení laserů, mikrovlnných zbraní nebo menších satelitů, které by mohly být použity k likvidaci satelitů Starlinku. Čína se také snaží přímo konkurovat Starlinku spuštěním vlastní satelitní sítě. Ta se nazývá Xing Wang neboli Starnet a jejím cílem je rovněž poskytovat globální přístup k internetu platícím zákazníkům.

Rogozin se zlobí

Starlink byl již dříve posakytnut pro vojenské účely na Ukrajině. SpaceX dosud poskytla Ukrajině více než 12 000 satelitních antén Starlink, a veškerá kritická infrastruktura na Ukrajině využívá Starlink. Začátkem tohoto měsíce Elon Musk uvedl, že Rusko provedlo několik pokusů o rušení signálu a hackerské útoky na Starlink.

V poznámce Dmitrije Rogozina, ředitele ruské vesmírné agentury Roskosmos pro ruská média, se rovněž objevila výhrůžka Muskovi, v níž ho obvinil z dodávek "vojákům nacistického praporu Azov" "vojenského komunikačního vybavení", a tvrdil, že Musk bude pohnán k odpovědnosti. Jak to chce udělat, už samozřejmě neřekl. Na Starlink každopádně mají spadeno Číňané i Rusové, ale zatím nemají moc způsobů, jak jej zlikvidovat.

Zdroj: livescience.com

KAM DÁL: Je to více než dva roky, co SpaceX vyslala první družice systému Starlink na oběžnou dráhu.

Klíčová slova: