Udržitelné Vánoce. Ekologické tipy, jak o svátcích co nejméně ublížit přírodě

Bez vánočního stromku si Vánoce neumíme představit
 

Letošní vánoční svátky jsou bezesporu něčím zcela odlišným, než jsme doposud znali. Pandemie koronaviru změnila pravidla hry, ale zároveň se jedná o příležitost přehodnotit některá zaběhnutá pravidla. Svátky tak můžete konečně zařídit udržitelné a co nejméně ekologicky náročné. Jaká pravidla je vhodné dodržet?

Kromě nepříjemné pandemie koronaviru planeta stojí ještě před jedním, možná mnohem složitějším úkolem. Svět je třeba velkými, ale klidně i malými krůčky změnit k lepšímu. Příroda si tak zaslouží mnohem větší péči než doposud. Vánoční svátky jsou kromě jiného také obdobím obrovské spotřeby neekologického odpadu. Jaké rady přináší kromě jiných třeba Greenpeace, abychom pomohli o Vánocích přírodě? 

Stromeček

Někdo by řekl, že uříznout vánoční stromek v lese, využívat ho jen několik dní a pak vyhodit může být vrcholem neekologického jednání. V tomto případě jsou lidé ochotni sáhnout třeba po umělém plastovém stromečku. Omyl. Sice umělý stromeček vydrží několik desítek let, stále je ekologičtější variantou právě živý stromeček. 

Při výrobě PVC, z kterého jsou umělé stromečky tvořeny, vzniká velké množství nebezpečných látek a k tomu jsou často napodobeniny stromku dovážené ze vzdálených lokalit. Tou nejlepší variantou je tedy pořídit si stromeček v květináči, který můžete po Vánocích zasadit do půdy. Je pravda, že se jedná o alchymii, protože ne vždy se podobným stromečkům podaří přežít. Dnes však existují služby, které vám stromek v květináči přivezou domů a po Vánocích si ho odvezou k sobě, aby se o něj postarali. 

Sáčky a kosmetika

Po Vánocích jsou kontejnery na tříděný odpad často plné k prasknutí. Vítr roznáší odpad, který se do popelnic nevešel, a kromě toho jsme každý den svědky neuvěřitelné spotřeby různých obalů i ve vlastní domácnosti. Pohodlnost tak stojí planetu hodně námahy. 

Začít můžete u výběru dárků, které lze v mnoha případech pořídit bez obalu. Nejlépe toto pravidlo platí s šampóny a mýdlem. Klasické kostky mýdla vydrží déle a nemusíte řešit zbytečné obaly. Stejně tak se bez problémů můžeme obejít bez plastových sáčků. Můžete si sami svůj ušít nebo si nějaký hotový koupit. 

Co energie? 

Zajímavá ekologická myšlenka je také při výběru dodavatele elektřiny. Některé firmy totiž nabízí 100% tarify čisté energie, a tak si můžete rozsvítit vánoční stromeček šetrnou energií. S tím souvisí i způsob, jak s energií hospodaříte u vás v domácnosti. Pravidla o tom, že svítit ve dne už snad není ani potřeba připomínat, nemluvě o tom, že u některých receptů není potřeba předehřívat troubu. 

Zajímavou myšlenkou do zimních prosincových dní je také uvažovat o reflexní fólii na radiátor, která zajistí, že hřeje mnohem více při menším výkonu. Ušetříte tak peníze, ale také přírodu. 

Co jídlo?

Tady je odpověď zcela jasná. Kupujte primárně české potraviny. Podpoříte lokální výrobce a hlavně zboží necestuje nesmyslné vzdálenosti. Klidně i za mírně vyšší cenu si pořídíte v principu mnohem kvalitnější potraviny. Kromě návštěvy farmářů na místním trhu můžete sledovat dokonce komunitu podporovaného zemědělství. 

Globalizovaný svět se potřebuje znovu dostat do zdravých a rozumných kolejí. Podpořit lokální hospodářství je zcela nezbytné a nevyhnutelné. Kdo chce ještě jíst nekvalitní levná vejce z Polska? 

Ekologickou stopu omezíte také tím, že změníte jídelníček. Největší ekologickou zátěží v tomto ohledu jsou bezesporu masné a mléčné výrobky. Člověk tím přehodnotí také to, čím se pravidelně stravuje, a zároveň tím kromě svého zdraví ušetří také planetu. 

Pokud se jedná o rady ohledně štědrovečerní večeře, hodí se připomenout, že existuje na českém trhu kapr, který obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Nekupujte druhy ryb, které jsou vyhubené nadměrným lovem. 

KAM DÁL: Vánoční pohádka, která vás pohladí po duši. Animovaný Klaus není Ježíšek, ale ani šašek z etikety na limonádu

 

Klíčová slova: