Vědci poprvé zdokumentovali, co přesně se děje v mozku umírajícího člověka

Studie potvrdily, že umírání by mělo být díky funkcím mozku poklidným stavem
  |   zajímavost

Všichni jste už někdy slyšeli, že vám před smrtí často před očima proběhne celý život. Je to ale opravdu tak? Nebo mají naše poslední myšlenky zcela jinou podobu? Jak je to doopravdy, zjistili vědci pomocí EEG.

Vědci poprvé zdokumentovali, jaké myšlenky mají lidé před smrtí. Studie, která byla publikována ve vědeckém časopise Frontiers, potvrzuje populární teorii o tom, že na konci života si vybavíme ty nejlepší momenty, které nás v něm potkaly.

Tento typ studie byl na umírajícím člověku proveden poprvé v historii, dříve se podobný pokus uskutečnil pouze na zvířatech.

Vědci potvrdili, že lidský mozek, který se dělí na pravou a levou mozkovou hemisféru, před smrtí vykazuje aktivitu v obou částech.

„Lidský mozek má schopnost generovat v období blízkém smrti koordinovanou aktivitu,“ stojí ve výzkumu.

Muž, který byl předmětem studie, byl v době své smrti připojený na EEG. Jedná se o zařízení, které umí měřit naši mozkovou aktivitu pomocí senzorů připevněných na hlavě pacienta.

Prostřednictvím tohoto přístroje byli vědci schopni změřit mozkovou aktivitu pacienta, kterému bylo 87 let, 30 sekund před smrtí.

Studie potvrdila tvrzení hned několika lidí, kteří zažili stav blízko smrti a vypověděli, že jim „před očima proběhl celý život“ nebo alespoň jeho nejlepší části a nejšťastnější momenty. Je tedy možné, že se díky schopnosti mozku vybavit si těsně před smrtí nejlepší momenty našeho života nejspíše jedná o velmi poklidný stav.

"Prostřednictvím generování oscilací, které se podílejí na získávání paměti, může mozek přehrávat poslední vzpomínku na důležité životní události těsně před naší smrtí, podobné těm, o kterých mluvili lidé, kteří zažili stav blízko smrti,“ uvedl Dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg, který vedl výzkum.

"Tato zjištění zpochybňují naše chápání toho, kdy přesně život končí, a vytvářejí důležité následné otázky, jako jsou ty, které se týkají načasování dárcovství orgánů," dodal.

Zdroj: Mirror

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Toto drobné ovoce vám ho pomůže snížit už za několik dní.

Klíčová slova: