Rakovina v ústech může připomínat záněty. Netýká se jen kuřáků, říká lékař

Na začátku onemocnění nález může mít nenápadný klinický projev a často jsou pacientovi nasazována antibiotika pro domnělou infekci
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Rakovina v dutině ústní se může projevit celou řadou příznaků. Nádorové bujení postihuje rty, jazyk, tváře, tvrdé a měkké patro i hrtan. Víte ale, že kuřáci jsou rakovinou v ústech ohroženi mnohem více než zbytek populace? Promluvil lékař, popsal příznaky i možnosti léčby.

Rakovina dutiny ústní je sice velmi závažné onemocnění, lze mu ale částečně předcházet. „Tento druh rakoviny postihuje muže dvakrát častěji než ženy. Největší nebezpečí hrozí mužům nad padesát let, kteří kouří a pravidelně konzumují alkohol. Kuřáci jsou pak ohroženi až šestkrát více než nekuřáci,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz MUDr. Kryštof Krátký.

Není to však pravidlo. Žádný vzorec zkrátka neexistuje. „Je to tak. Riziko rakoviny v ústech není zanedbatelné ani u nekuřáků – čtvrtina všech případů se objeví u osob, které sice nekouří, ale pravidelně užívají alkoholické nápoje. V rizikové skupině jsou i lidé, kteří tabák nekouří, ale šňupou nebo žvýkají. Nebezpečí rakoviny úst zvyšuje i dědičná zátěž (výskyt této formy rakoviny v rodině) a nadměrné vystavení slunečnímu záření – především v raném věku. První formy rakoviny dutiny ústní se pak mohou projevit jako neobvyklé načervenalé nebo bělavé plošky na sliznici.”

Příznaky – otok, bulky, nehojící se rány

Podle MUDr. Krátkého mezi nejčastější příznaky rakoviny v dutině ústní patří:

  • otok nebo ztluštění, bulky či drsná místa, strupy, nehojící se rány na rtech, dásních nebo jinde v ústech, 
  • rozvoj sametově bílých, červených nebo skvrnitých (červeno-bílých) flíčků v puse,
  • krvácení z úst bez zjevné příčiny,
  • nevysvětlitelná necitlivost, nebo naopak bolest či napětí v kterékoliv oblasti úst, obličeje nebo krku,
  • přetrvávající rány na obličeji, krku nebo v ústech (afty), které snadno krvácejí a nezhojí se samy do dvou týdnů,
  • bolest nebo pocit, že se něco zachytilo vzadu v krku,
  • obtíže při polykání, mluvení nebo pohybech jazyka a čelisti,
  • přetrvávající chrapot, případně změna hlasu,
  • bolesti ucha,
  • dramatický úbytek hmotnosti.

„Nádory mohou být nenápadné a mohou připomínat záněty v ústech,“ tvrdí odborník. Jestliže zpozorujete jakoukoliv z výše uvedených změn, poraďte se raději se svým praktickým lékařem, případně rovnou vyhledejte zubaře nebo ORL lékaře. „Čím dříve je rakovina úst rozpoznána, tím vyšší je šance na úspěch léčby,“ doplňuje lékař.

Rakovina? Ne vždy

Co vše tedy může znamenat malá vzniklá bulka v dutině ústní? „Nemusí hned vypovídat o rakovinotvorných zánětech. Může být způsobena například déle se vyskytujícím zubním kazem v blízkosti bulky nebo problémem s retenční cystou slinné žlázy, která vzniká přikousnutím rtu a ucpáním vývodu.“

Většinou se opakovaně zmenšuje a zvětšuje. „Pokud po nějaké době sama nezmizí, odstraňuje se nejčastěji chirurgicky u stomatochirurga. V každém případě však platí – máte-li jakékoli podezření, jděte za svým lékařem. Stud rozhodně není na místě,“ dodal Krátký.

Zdroje: redakce, MUDr. Kryštof Krátký, nih.gov, oralcancerfoundation.org

KAM DÁL: Rakovina prsu není jen bulka: Primář Váša vysvětluje, jak nemoc odhalit, co je nutné hlídat a kdy jsou ženy v ohrožení.