Dovolená normálně i alternativně! Ale připravte se!

 

Lékárničku na dovolené oceníte. Připravte si ji sami – podle délky pobytu, jak a čím budete cestovat, kolik vás bude. 

Nezapomeňte na:

základní potřeby pro první pomoc - tlakový obvaz, sterilní obinadlo, náplast, dezinfekční přípravek – nejlépe ve spreji, elastické obinadlo, léky proti teplotě a bolesti (Paralen, Ibalgin), proti průjmům (Imodium, Smecta), proti alergiím, léky proti kinetóze (Kinedryl), repelent a přípravek na opalování. Samozřejmostí je mít dostatečné množství léků, které trvale užíváte.

Některé jednodušší nemoci nebo nepříjemnosti, které nás během pobytu doma nebo za hranicemi mohou potkat, můžeme docela dobře odstranit bylinkami, rostlinnými výtažky v pilulkách nebo osvědčenými domácími prostředky.

Rozhodně udělejte!

V žádném případě se ovšem nezapomeňte pojistit! A vezměte si sebou všechny léky, které pravidelně užíváte. Dobře si spočítejte, na kolik dnů je budete potřebovat a zabalte si jich raději o něco víc, kdybyste se museli zdržet.

Pokud si do cestovní lékárničky přibalíte i některé bylinky, zcela jistě neuděláte chybu.

Co se může přihodit

Mezi nejčastější patří několik následujících zdravotních potíží, z nichž většinu lze odstranit i bez návštěvy lékaře nebo lékárny.

Cestovní nevolnost a mořská nemoc

Při kinetóze si v dopravním prostředku sedejte co nejvíc dopředu. Nejezte jídla, která vám nedělají dobře, dávejte si pozor na pohyby hlavou i na nepříjemné pachy, během jízdy nečtěte a pokud je to možné, vyžadujte přestávky s pohybem na čerstvém vzduchu. Pomůže žvýkání kousku zázvoru (nebo zázvorový sirup), doporučují se i olivy nebo citron. V lékárně si můžete koupit i některý z homeopatických přípravků.

Trpíte-li mořskou nemocí, vyberte si místo (nebo kajutu) uprostřed paluby, buďte co nejvíc na vzduchu. Pozor na pachy z motoru, z kuchyně nebo z toalety!

Cestovní trombóza

Pokud dlouho sedíte, je omezeno proudění krve v žilách a u disponovaných jedinců (starší lidé s křečovými žilami, kuřáci, obézní…) by mohlo dojít ke tvorbě krevních sraženin. Prevencí je netísnící oděv, dostatek tekutin a především cvičení. Při cestě autem každou hodinu zastavte, protáhněte se a rozhýbejte končetiny, především nohy. V letadle se neostýchejte nohy natahovat, propínat paty i prsty a procházet se v uličce. Při sezení nohy nekřižte.

Pokud jste už prodělali zánět žil, na delší cesty dopravními prostředky, především letadlem, se před cestou poraďte s lékařem.

(pokračování zítra)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

Klíčová slova: