Pod zdravotnickým dohledem přechodila těžký zápal plic

Marcela Pražáková se svým synem Davidem
 

Marcela Pražáková si stěžuje na nešetrný způsob převozu záchrankou do nemocnice, kde jí nedokázali zjistit těžký zápal plic a další dva týdny trpěla bez potřebné léčby. Teď chodí o berli a domáhá se svých práv mimo jiné přes zdravotního ombudsmana.

Paní Marcela Pražáková byla 14. 4. 2015 na pohřbu svého kamaráda. Byl slunný den a teplo, ale nejednou cítila velkou zimu. Neměla chuť k jídlu a myslela si, že je to od nervů. Začalo ji bolet na hrudi, pak na žebrech až k zádům.

 

Do sanitky musíte dojít!

Druhý den ráno 15. 4. měla mírně zvýšenou teplotu. Dopoledne navštívila plicní ambulanci Splin v Čimické ulici, avšak bez jasného výsledku. Odpoledne prospala a vzbudila se silně zpocená kolem 20. hodiny. Chtěla si vyjít na balkon pro čistou košili ze šňůry. Mezi dveřmi ji zachvátila silná bolest z pravé strany žeber, šly na ní mdloby a nemohla dýchat. Přišel ji na pomoc syn a zavolal záchranku.  Ta přijela asi za dvacet minut, mezitím paní dvakrát ztratila vědomí. Syn šel záchranářům dolů otevřít z desátého patra i když obvykle jde otevřít domovním telefonem. Když si paní stěžovala na potíže s dechem, tak jí prý záchranář sdělil “že nemá tolik dýchat” a že do sanity bude muset dojít. Ležela zkroucená a při pohybu měla silné bolesti. Popisuje, jak ji záchranáři tahali za ruce, pak vzali pod paží a odvedli do výtahu. Přitom bylo možné použít nákladní výtah pro nosítka. Jejího syna odmítli vézt sanitkou jako doprovod. Během jízdy seděla na otočném křesle, které se pohybovalo, což jí působilo další bolesti.

 

Diagnoza neznámá, lékaři tápají

Odvezli ji na Bulovku na neurologii. Službu měl pan primář Petránek, který jí tvrdil, že je to od páteře. Měla zmodralé nohy a stále nemohla dýchat. Dostala několik desítek injekcí. "Neudělali ani rentgen, ani odběr krve, ani si mne nikdo neposlechl stetoskopem" popisuje paní Pražáková. Po třech hodinách ji poslali pryč a syn se známým ji museli odvézt domů.

 

Druhý den se bolesti vrátily, nemohla chodit ani dýchat. Z Bulovky měla předepsaný lék Biofenac, který se používá k léčbě kloubů.  "Po něm mi stoupla teplota na 40°C a spouštěla se mi krev z nosu, měla jsem nevolnost a pálení kůže. Proto jsem v pondělí telefonovala na Bulovku, kde mi přítomná lékařka doporučila Paralen. Kamarádka mi dala kontakt na Malvazinky, kde recepční měla více pochopení, než všichni dosavadní lékaři," říká paní Pražáková. Byla vyjádřena pochybnost, že by problémy pocházely od páteře.

 

Těžký zápal plic

"28. 4. 2015 navštívila svoji praktickou lékařku, která zjistila z odběru krve vysokou sedimentaci. 30. 4. 2015 jsem šla znovu do plicní ambulance Splin v Čimické ulici. Udělali mi rentgen a zjistili těžký zápal plic. Hospitalizaci na Bulovce jsem odmítla kvůli špatné zkušenosti a podepsala revers. Později doktorka z plicní ambulance zjistila, že skvrna na plicích se ukazovala již z rentgenu 5. ledna, říká paní Pražáková. Nechala si předepsat léky a šla domů. Po antibiotikách došlo k postupnému zlepšení. 

 

Lékařská zpráva ze 17. června z vyšetření v nemocnici Na Homolce jasně konstatuje, že před dvěma měsíci prodělala těžkou pneumokokovou pneumonii (zápal plic).

 

Paní Pražáková má problémy s plícemi dlouhodobě a v současné době je ve třetím stupni invalidity. Od svých dvaceti pěti let má astma. Pět let se léčila s multirezistentní formou tuberkulózy. V té době požila asi čtyřicet tisíc tablet léků.

 

Líbit si to nenechá

Nyní hledá odborného plicního lékaře a bude vděčná za případná doporučení. Podala stížnost k ministerstvu zdravotnictví a zvažuje další právní postup. Několik týdnů dopředu měla domluvenou schůzku se zástupci záchranné služby, kteří ji však na poslední chvíli zrušili.  V době vydání článku však zřejmě došlo k určitému posunu, protože šéf záchranné služby telefonoval paní Pražákové, že věc prošetřil, dává jí za pravdu a záležitost bude mít pro zasahující posádku důsledky.

 

Proč nikdo včas neurčil rozhodující diagnózu? Proč ji záchranáři poněkud nešetrně odvezli na oddělení neurologie? A proč jí na Bulovce dávali velké množství injekcí a následně léky, které se zápalem plic nesouvisí? Proč musela trpět dlouhé dva týdny, než dostala účinná antibiotika? Dá se říct, že těžký zápal plic pod odborným dohledem přechodila. Otázkou zůstávají zdravotní následky zanedbání léčby, protože paní Pražáková musí dodnes chodit s francouzskou holí.