Hodiny lidských životů v Benešově

Většinu příběhů ilustrují snímky autentických hodin
 

U příležitosti dne paliativní medicíny bude v Benešově zahájena výstava o osudech lidí a hodin. Organizuje ji poskytovatel zdravotních a sociálních služeb Ruah o.p.s.

„Podělte se s námi o duši Vašich hodin, o laskavé příběhy, které v sobě nesou nezapomenutelné příběhy Vaší rodiny. Pošlete nám jejich fotografii s příběhem…,“ vyzvali před rokem organizátoři veřejnost.

Výstava začne v Benešově

Paliativní medicína se zabývá léčbou nevyléčitelně nemocných 
pacientů se snahou o dosažení nejlepší možné kvality jejich života. (Wikipedia)

Putovní výstava bude zahájena 8. října u příležitosti Mezinárodního dne paliativní medicíny a potrvá do 12. listopadu v Městské výstavní síni na Malém náměstí v Benešově u Prahy. Vítězné příběhy spolu s fotografiemi vyjdou v lednu 2016 v knižní podobě.

 

Plakát "Hodiny s příběhem" v rubrice Kam za čím

 

Spousty příběhů

Společnost RUAH o.p.s. poskytuje odborné zdravotní a sociální služby na Benešovsku od roku 2012. Pomáhá prožít těžké období nemoci mezi svými blízkými doma na základě na úcty a respektu ke každému člověk V týmu je lékař, zdravotní sestry, asistenti a sociální pracovníci, psycholog a duchovní. 

„Sešlo se nám 60 příběhů nebo námětů z celé republiky. Byly velice zajímavé, týkaly se různých oblastí z historie i současnosti a bylo velmi těžké z nich vybrat. Člověk si u toho uvědomil, jak jsou lidské osudy opravdu nepředvídatelné a že by je nedokázal vymyslet ani autor filmového scénáře,“ řekla ředitelka společnosti RUAH o.p.s. Marta Vacková.

Úsměvný příběh s dobrým koncem

Člověku s Alzheimerovou chorobou se jednou ztratil, zabloudil a rodina ho týden hledala. Našla ho až vídeňská policie. „Nikdo se už nedozví, co během toho týdne zažil, kde všude byl. Jediné, co naznačovalo způsob jeho cesty z Brna, byl lístek na loď z Bratislavy,“ prozradila Marta Vacková. 

Fotografická inspirace

Nápad zaujal fotografa Jaroslava Pelíška. „Po dlouhé době to byla zajímavá tvůrčí práce. Když jsem přijímal zakázku, vymínil jsem si, že mi do toho nebude nikdo zasahovat. Mohl jsem tak popustit uzdu své fantazie bez nějaké větší korektury. Najít dané hodiny nebyl problém díky velkému úsilí spolupracovníků, kteří se na tom podíleli,“ uvedl Jaroslav Pelíšek. Zaujal ho třeba příběh hodin, které „přežily“ bombardování, výjimečný byl podle něj také příběh prostřelených a znovu opravených hodinek. 

Přečtěte si také rozhovor s Martou Vackovou: S námi to zvládnete