Investice ve středním věku – umíme to?

Ve vyšším věku se dá šetřit už jen těžko
 

Někdy utratíme všechno, co vyděláme. Ale je nám třeba 50 a možná na ona pomyslná zadní kolečka začínáme přece jen myslet. Kam uložit penízky, které ušetříme? Do slamníku ne. 

Je to u nás a dnes hodně těžké? Existuje šance, že se peníze, které se nám podařilo ušetřit, podaří i zhodnotit?

Na to se ptáme Petra Schramla, finančního architekta z menšího města u Prahy.

„Lidem u nás obvykle chybí finanční gramotnost,“ myslí si Petr. „Mají dojem, že k finančnímu zabezpečení a k přilepšení k očekávanému důchodu bude stačit vlastnictví pozemku (který se možná prodá) nebo druhého bytu (který se třeba pronajme). Ono to tak docela není. Pokud přes velký pozemek, který vlastníte, časem povede dálnice, možná si polepšíte. Pokud máte k pronajímání ne jeden byt, ale nejlépe čtyři až pět bytů, tak asi budete v důchodu líp žít.

(O možnostech, jak se připravit a co si ohlídat, píšeme   )

Proboha, je to opravdu tak zlé?

„Obvykle ano. Některé byty opouštějí jejich podnájemníci ve značně zdevastovaném stavu, a vy tedy musíte značnou část výnosů z ostatních použít k tomu, abyste vybydlený byt rekonstruovali a opět nabídli k pronájmu.“

Jaké investice se tedy dnes vyplatí?

„Stále je i v našich podmínkách relativně, ale jen relativně výhodné stavební spoření, které nabízí dvouprocentní výnos a je garantované státem. Ale: k naspořeným penězům se nedostanete dřív než za 6 let, a potom – dvouprocentní zhodnocení se ztratí v inflaci, která je u nás větší než 2 procenta.“

Taky žádná sláva. Jaké ještě máme možnosti? Co dluhopisy?

„Dluhopis je cenný papír – sice garantovaný státem, ale stoprocentní jistotu nezaručuje. Termínované účty v bance stát garantuje do 100 tisíc eur. Další možností jsou dividendy…“

Jste „finančně gramotní“? Napište nám, jak a kam nejlépe investovat. Vaše rady otiskneme.

(O dalších možnostech, jak se připravit na důchod, si přečtěte v tomto článku.)

Odposlechnuto: Drahé kovy a pozemky

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance, nedoporučuje investovat ani do dluhopisů, ani do penzijních fondů. „Je to fajn věc, ale ne teď, kdy jsou finanční trhy přehřáté a kdy Evropa směřuje podle mého názoru do pekla. To můžeme za deset let, pokud eurozóna bude ještě eurozónou,“ radí.

Takže kam investovat, když ne do akcií, dluhopisů, ani důchodových fondů a když ani peníze v hotovosti na účtech nepřinášejí žádné zisky, naopak mnohdy u běžných účtů i prodělávají, protože jsou někdy nižší než inflace?

Zlatá cihlička jako dárek k Vánocům? Co myslíte?

Podle ekonomky do drahých kovů, ale to se vyplatí jen v dlouhodobém horizontu, ale jistota jsou dnes zejména nemovitosti. „Byty nic moc, teď jsme tam, kde jsme byli v roce 2010. Domy jsou na tom lépe, ale velký nárůst je u pozemků,“ radí Markéta Šichtařová těm, kteří mají nějaké peníze.

 

Klíčová slova: