Káva jako lék? Je to tak!

Káva z hezkého šálku je dobrým startem do nového dne
 

Milovníci kávy mohou mít radost. Nové výzkumy potvrzují další a další pozitivní účinky kávy. I tady platí – nic se nemá přehánět, ale 2 až 3 dobré kávičky denně s klidnou chvilkou, a tu u posezení s kávou hledáme, vás pozitivně naladí do dalších denních aktivit.

Lékaři už ji nezakazují

Káva obsahuje vysoké množství antioxidantů – tedy látek, které potlačují nebo oddalují vznik některých civilizačních chorob, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, diabetes II. typu, astma, nemoci srdce a cév nebo cévní mozkové příhody.

(O této vážné nemoci jsme psali v článku o cholesterolu nazvaném Mýtus nebo zabiják a v dalším pod názvem Aby vás neklepla pepka.)

Na dvou i třech šálcích kávy si mohou denně pochutnat i hypertonici, protože kofein nezpůsobuje trvalý vzestup krevního tlaku; vy starší, vzpomínáte na to, jak vám lékař při vyšším tlaku zakazoval kávu? (Psali jsme o tom i v článku Co nevíte o kávě?)

 

Pravé presíčko je základ

Pravé espresso by podle odborníků mělo být zalito maximálně 30 ml vody, její teplota by měla dosahovat 90 °C a zároveň by voda neměla být tvrdá. Právě tvrdost vody totiž výrazně ovlivňuje chuť kávy.

Pampeliškovou kávu připravíte v pákovém kávovaru, ale vhodné je použití i french pressu, moka konvičky nebo aeropressu

Lahodný šálek espressa si můžete připravit i sami doma. Spolupracovníci dTestu tvrdí, že test pákových modelů přístrojů na výrobu kávy skončily s celkově dobrou známkou.

S mlékem, nebo bez?

Kromě klasického espressa si v nich můžete připravit i jeho mléčné varianty, například café latte nebo cappuccino. Napěnění mléka ovšem v běžnějších typech kávovarů - na rozdíl od plně automatických a kapslových modelů - probíhá vždy manuálně. Některé modely jsou vybaveny funkcí nastavení množství vody, její teploty i tvrdosti. U většiny přístrojů však musíte vodu zastavit ručně. Pokud je součástí kávovaru mlýnek, budete mí k dispozici vždy čerstvou a tedy kvalitní kávičku, ale musíte počítat s vyšší cenou.

 

Zajímavosti ze světa kávy: Káva byla předepisována a podávána jako lék v lékárnách až do 18. století.
Káva má pozotovní účinky na zdraví
Kofein byl poprvé objeven jako chemikálie, a to německým chemikem a lékařem Ferdinandem Rungem v roce 1819. německým lékařem a chemikem. Objevil ho po diskusi se sedmnáctiletým Wolfgangem Goethem, který se kromě toho, že byl skvělým spisovatelem, básníkem a scénáristou, zabýval i biologií, chemií a mineralogií.
Jak kofein vypadá? Pokud ponecháme kapku kávy vychladnout na dobu déle než 30 minut, kapalina se vypaří a pod mikroskopem je možné sledovat kofein tvořený z dlouhých pružných kvádrových krystalů.

 

 

 

Klíčová slova: