Aby vás neklepla pepka!

Hovoří MUDr. Norbert Král, praktický lékař a předseda Rady Mladých praktiků
Zobrazit fotogalerii (6)
 

U příležitosti Světového dne mrtvice se vyjádřilo několik odborníků k současné úrovni péče a výskytu cévních mozkových příhod v naší populaci.

 „Cévní mozková příhoda (CMP či iktus) je celosvětově třetí nejčastější příčinou smrti. Každý rok jí dostane bezmála 40 tisíc Čechů a z toho jich více než 10 tisíc zemře. Statisticky řečeno prodělá CMP jeden ze čtyř mužů a jedna z pěti žen žijících do 85 let,“ řekl Michal Vrablík, Ph.D., předseda České společnosti pro aterosklerózu ČLS JEP.  

Výraz "pepka" vznikl z lékařského slangu pro pojem apoplexie (krvácení do tkáně, které způsobí její poškození)

Kolik stojí mrtvice

Mozková mrtvice je hlavní příčinou trvalé invalidity dospělých. V ČR stojí léčba 40 miliard korun.  Další náklady jsou spojeny s invaliditou. V Evropské unii stojí léčba a nepřímé náklady související s CMP ročně 38 mld. EUR. "Léčba cévních mozkových příhod patří k nedražším vůbec," řekl MUDr. Ondřej Škoda. 

Sraženina putuje ze srdce do mozku

Přes 20 % případů mrtvice vzniká srdeční arytmie, kdy v srdeční síni vzniká krevní sraženina.  Ta se může uvolnit do krevního řečiště a doputovat až do mozku. Tam vytvoří překážku v zásobení okysličenou krví a tím mozkovou mrtvici.

Lékaři doporučují pravidelné prohlídky

 „Tragickým důsledkům fibrilace je rozhodně lepší předcházet. Stačilo by, aby lidé docházeli pravidelně na preventivní prohlídky. Změřili bychom krevní tlak, u něhož jsme schopni vnímat eventuální nepravidelnost srdečního rytmu, a případně potvrdili podezření na fibrilaci síní. Potom už stačí jen ověření s pomocí EKG a následně již můžeme reagovat adekvátní terapií,“ uvedl MUDr. Norbert Král, praktický lékař a předseda Rady Mladých praktiků.  

Tiskovou konferenci uspořádala 
ICTUS o.p.s. Organizuje léčebné pobyty a rehabilitační cvičení pro pacienty s cévní mozkovou příhodou. Napomáhá jim k aktivnímu životu a věnuje i preventivní činnosti pro veřejnost.

Schází celostátní registr 

Ze srovnání statistik počtu diagnóz v Evropské unii a v České republice vyplývá, že u nás je alarmujícíh 40% pacientů trpících fibrilací síní, kteří o tom neví. "Zjistit skutečný výskyt je však skoro nemožné – fibrilaci léčí praktičtí lékaři, kardiologové, internisté či neurologové a neexistují tak společná data prokazující stav záchytu pacientů a léčby v ČR. Pomohl by národní plán na prevenci mrtvice, který již mají v UK a v Irsku,“ vysvětlil Jan Dohnálek, předseda pacientského sdružení ICTUS.

V rychlé pomoci jsme dobří

Česká republika má jeden z nejlepších systémů akutní péče. Na území státu je síť 13 cerebrovaskulárních a 32 iktových center, kde se lidem s akutní mozkovou příhodou dostane rychlé pomoci. " „Čas hraje v tomto případě zásadní roli, čím dříve trombus odstraníme, tím lépe na tom pacient je. Když dostane mozkovou příhodu člověk v Jeseníkách, má větší šanci, že se dostane do specializovaného centra než člověk třeba někde v Británii na venkově,"  uvedl Ondřej Škoda, primář Neurologického oddělení Nemocnice Jihlava.  

Klíčová slova: