Středočeská záchranka má nové operační středisko

Operátoři dispečinku ve svém novém působišti
 

Moderní vybavení a prostory získal středočeský dispečink tísňové linky 155.  Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje dokončila projekt za 37 milionů korun.

Nové prostory byly uvedeny do provozu 26. listopadu. „Záchranka nejsou jen houkající sanitky v ulicích. Jejich ,srdcem‘ je právě dispečink, kde se rozhoduje o tom, kam a koho pojedou zdravotníci zachraňovat. Operátoři přijímají a předávají doslova životně důležité informace, které záchranáře co nejlépe připraví na zásah,“ řekl při té příležitosti hejtman Miloš Petera.

Zlepšení komunikace 

Moderní technologie zlepší řízení práce středočeské záchranky v terénu zjednodušením komunikace mezi operátory a zasahujícími posádkami, ale i nemocnicemi a ostatními složkami Integrovaného záchranného systému (IZS). „Proměny dispečinku ve výsledku urychlí a zkvalitní poskytování neodkladné přednemocniční péče obyvatelům Středočeského kraje,“ řekl ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Moderní technologie

"Byla pořízena nová záznamová zařízení telefonních linek, přístroje k lokalizaci mobilních i pevných linek, informační systém, který usnadňuje operátorům práci a přinese jim možnost sdílet data s ostatními složkami IZS,“ vysvětlila radní Fialová s tím, že došlo též k dobudování digitální radiové sítě a po dovybavení posádek získají vozidla digitální radiostanice, nové navigace a pagerový systém.

Zázemí pro náročnou práci

Operátoři po rekonstrukci získali novou kuchyň a odpočinkovou místnost. „Vážím si náročné práce operátorů, kteří denně přijmou více než 300 hovorů a tzv. vodí přes 80 sanitních vozů v celém kraji. Jejich hlas a rady dávají mnohdy volajícím pocit jistoty a důvěry v krizových situacích,“ dodal Martin Houdek.

Dotace fondů Evropské unie

Náklady na modernizaci operačního střediska dosáhly částky zhruba 37 milionů korun a až 85 % nákladů pokryla dotace Integrovaného operačního programu. 

Nejinak tomu je u Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje

Záchranářům posíláme písničku: