Moderní, zcela propojení a online, takoví jsou středočeští hasiči

Modernizace ve Středočeském kraji stála 56 milionů
Zobrazit fotogalerii (7)
 

I středočeští hasiči mají zmodernizovanou tísňovou linku a informační systém, ze kterého mohou čerpat informace také záchranáři a policie bez ohledu na jejich lokaci. A naopak.

Na ředitelství HZS Středočeského kraje, které sídlí v Kladně, se v pátek 27. listopadu konala sláva. Vedení středočeského hasičského sboru převzalo KOPIS, tedy Krajské operační a informační středisko. Nejvýznamnějším hostem, který se slavnostního předání účastnil, byl generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba. Kromě něj tu byli další zástupci složek IZS a dalších institucí.

O co se jedná?
Obdobné projekty byly realizovány i u ostatních krajů a dalších složek IZS. Základním výstupem projektu Národní informační systém Integrovaného záchranného systému je vytvořit sjednocující technologické platformy pro systémovou výměnu dat mezi všemi složkami IZS, a také zefektivnit příjem tísňového volání občanů a zrychlení doby odezvy složek IZS. Cílem je zajistit vysokou akceschopnost a dosáhnout vzájemné součinnosti.
Jednoduše řečeno vysvětleno na příkladu autonehody. Když někde dojde k autohavárii, která bude nahlášena na tísňovou linku 112, uvidí podrobnosti o ní nejen hasiči, tak záchranáři a policisté bez ohledu na jejich lokaci. Nemusí si kvůli tomu vůbec telefonovat, aby se dozvěděli podrobnosti. O to budou rychlejší a ulehčí jim to to spolupráci.

Ředitel středočeského HZS plk. Ing. Miloslav Svatoš projekt představil. Vedoucí centra KOPIS  plk. Mgr. Radek Zobina seznámil prostřednictvím prezentace všechny přítomné s hlavními etapami modernizace a s konkrétními úpravami celého řídícího centra vedoucí oddělení KOPIS . Následně se všichni šli podívat do zmodernizovaného centra pro příjem tísňového volání.

Krajský standardizovaný projekt HZS středočeského kraje se připravoval a realizoval od roku 2010 až do letošního roku.
Z 85 % byl financován ze strukturálních fondů EU, zbytek se uhradil z našeho státního rozpočtu.

 

„Chtěl bych při této příležitosti poděkovat všem, kteří se na modernizaci operačního střediska podíleli,“ uvedl na závěr ředitel Svatoš. „Za pomoc a metodické vedení při realizaci projektu patří zejména poděkování Ministerstvu pro místní rozvoj České republiky, Centru pro regionální rozvoj České republiky a našemu generálnímu ředitelství.

Modernizace oddělení ve Středočeském kraji stála
56 milionů. Celkem byly na modernizaci informačních systémů IZS vyčleněny 2 miliardy korun.

 

Klíčová slova:
IZS