Chřipka si vybírá oběti, myslete na prevenci

Zdravotní pojišťovny proplácejí očkování proti chřipce v plné výši
 

Podle České tiskové kanceláře bylo hlášeno 16 těžkých průběhů chřipky a tři úmrtí. Všeobecná zdravotní pojištovna přitom umožňuje klientům plně hrazené očkování.

"V této souvislosti si dovoluji upozornit, že proočkovanost populace je v ČR stále mimořádně nízká (cca 7 %), zatímco ve vyspělých státech západní Evropy či např. v USA jde o čísla řádově vyšší (v Německu, Velké Británii, Francii či Španělsku se očkovat nechává přes 20 % a v USA dokonce 46 % lidí). Očkování snižuje u zdravých dospělých riziko nákazy až o 90 %," sdělil tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Očkování je zadarmo

VZP nabízí svým klientům příspěvek na vakcínu proti chřipce do výše 500 korun. V loňském roce VZP vyplatila tento příspěvek 14 297 klientům, kteří celkem získali 3 miliony 768 tisíc korun. Průměrná cena vakcíny byla 263 korun.

Prevence se vyplatí

Prevence je vždy levnější, než léčení propuknuté choroby. "Cena za léčbu pacienta s chřipkou se u ambulantní léčby běžně pohybuje od 650 do 1 100 korun. U hospitalizovaných pacientů je to od 8 000 až do 35 000 korun v závislosti na komplikacích," vysvětlil Oldřich Tichý. Další náklady mohou vzniknout dalšími nemocemi způsobenými oslabením chřipkou nebo s pracovní neschopností.

Kdy se nechat očkovat?

Nejvhodnější je doba před začátkem chřipkové sezóny, která probíhá mezi prosincem a březnem. Vakcíny se každoročně upravují podle aktuálních výzkum a nové se dostávají na trh v září. "Ideálním termínem pro očkování je říjen a listopad. Očkovat lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní," uvádí Státní zdravotnický ústav.

Klíčová slova: