7 omylů a mýtů na téma šedý zákal, 1. část

Toto není nekvalitní fotka, takto vidí pacienti se šedým zákalem
 

Šedý zákal patří po šedesátce k velmi častým očním onemocněním. Nevyléčí jej léky, pomůže jen operace. A ta je ideální příležitostí udělat současně ještě jednu. Čtěte dál, ale nejdříve podívejte na fotografii..

  • 1. mýtus: Příčinou šedého zákalu je čtení při špatném světle?

Není to pravda. Příčina nemoci není známá. Jde o přirozený proces stárnutí oka. Riziko vzniku šedého zákalu mohou ovlivnit vyšší dioptrické vady, cukrovka, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření, některá celková onemocnění a často také těžké úrazy oka. Ke vzniku šedého zákalu přispívá i nadměrné působení infračerveného a ultrafialového záření.

 

  • 2. mýtus: Šedý zákal se léčí pomocí očních kapek?

Ne, šedý zákal nelze léčit léky, očními kapkami ani lepšími brýlemi, jedinou možností je operace. Zakalenou oční čočku je nutné z oka odstranit a nahradit ji - při krátké ambulantní operaci - čočkou umělou. Zvolit si můžete i nadstandardní způsob odstranění šedého zákalu, a to pomocí operace tzv. femtosekundovým laserem. Operace řízená počítači je velmi přesná, je pacientovi „na míru“ a umožní rychlejší hojení. Zákrok však není hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

 

  • 3. mýtus: S operací je lepší počkat, až šedý zákal uzraje?

To je častý omyl, který se traduje z minulosti. „Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Čím dříve přijdete, tím bude operace jednodušší a šetrnější. Čím je šedý zákal větší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje MUDr. Šárka Skorkovská z Oční kliniky NeoVize.

Doc. MUDr. Šárka Skorkovská

Vhodné načasování operace konzultujte s lékařem, ten zváží vaše obtíže, zhoršené vidění a veškeré výsledky vyšetření a doporučí vám to nejlepší řešení. Šedý zákal se sice může rozvíjet měsíce i roky, ale rychlost změn bývá individuální, takže odhadnout, jak dlouho se bude vyvíjet právě u vás, je v podstatě nemožné.

Proto také nepodceňujte preventivní oční prohlídky a ve vyšším věku navštěvujte lékaře jednou za jeden až dva roky.

 

  • 4. mýtus: I po operaci šedého zákalu je nutné nosit brýle?

V každém případě je operace této vady ideální příležitostí, jak snížit závislost na brýlích. Lékaři vám pravděpodobně nabídnou současnou aplikaci umělé nitrooční čočky. Ta dokonale nahradí dioptrickou sílu původní oční čočky, takže lze odstranit krátkozrakost i dalekozrakost. Většina osob po operaci šedého zákalu při aplikaci tzv. monofokálních nitroočních čoček nepotřebuje brýle na dálku.

 

(Dokončení zítra: o multifokálních čočkách, odpověď na otázku, zda je nutné čočku za čas vyměnit, i na to, zda se může znovu zakalit; přečtete si také, zda je nutná anestezie a hospitalizace)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klíčová slova: