Dr. Cajthamlová: Vysoký cholesterol poznáte podle očí

Vysoký cholesterol je někdy vidět i v očích
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Doktorka Cajthamlová nám včera připomněla, že si většina z nás nehlídá stravu a předvedla hodně ošklivé a nepružné tepny zaneřáděné cholesterolem. Co s tím? Dát si změřit hladinu tuků v krvi u svého praktika? A co můžeme udělat hned ode dneška?

Zlepšit si jídelníček, aspoň trochu cvičit – a už dnes chodit co nejvíc pěšky. 

Procházky jsou ideálním typem pohybu pro mladší i pro starší

 

Máte ho v očích?

Zadívejte se svému protějšku doma do očí: Extrémní hodnoty cholesterolu můžete vidět na první pohled – bělavý prstenec kolem duhovky nebo žluté tukové hrudky na očních víčkách a kolem očí (xantalasmata)? To už jsou, jak od včera víme, extrémní hodnoty a poslední varování před infarktem.

(Přečtěte si: Mýtus, nebo zabiják? Nový lék už je na obzoru!)

Víc než polovina z nás nezná hladinu cholesterolu ve své krvi. Vysoké hladiny LDL cholesterolu jsou častou příčinou kardiovaskulárního onemocnění, infarktu nebo mrtvice.

 

Málo masa

Srdci, stejně jako celému cévnímu systému, prospívá správná strava a hlavně pohyb. Není tak těžké snížit konzumaci masa a především uzenin. Obsahují nasycené mastné kyseliny, které v těle způsobují zvýšenou produkci cholesterolu. Vybírejte si mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, pamatujte na ryby a na luštěniny. A samozřejmě klasická rada, kterou je potřeba stále připomínat, hodně zeleniny a ovoce.

Určité potraviny vám mohou pomoci aktivně snižovat hladinu špatného cholesterolu. Doporučuje se pravidelná konzumace mandlí, lněných semínek, jablek, sóji a olivového oleje: Každá z těchto potravin funguje trochu jiným způsobem, ale dohromady tvoří jídelníček, který snižuje hladinu LDL.

 

Hodně pohybu

Pohyb udržuje krevní tok cévním systémem aktivní a tím nemá nános cholesterolu možnost se v cévách usazovat. Pravidelná svižná procházka, projížďka na kole, nebo jakýkoli druh sportu, který máte rádi, vás tak uchrání zvýšeného rizika srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo i pověstné stařecké sklerózy; i ta je projevem nedostatečného prokrvení mozku a dalších orgánů.

 

Dlouhé procházky jsou ideální

Pokud ujdete týdně minimálně šestnáct kilometrů, prokážete tím svému srdci neocenitelnou službu. Výzkumy však potvrdily, že pokud budete stejnou vzdálenost týdně klusat, zdravotní benefity budou o poznání menší. „Klíčem k úspěchu je čas, který procházkám věnujete," říká Cris Slentz, lékař z Duke University Medical Center. „Běh i chůze na šestnáct kilometrů sice spálí stejný počet kalorií, ale naše studie ukazují, že zatímco jogging trvá kolem dvou hodin, na chůzi potřebujete o hodinu více." A právě delší doba věnovaná pohybu se podepisuje na snížení cholesterolu daleko víc.