10 tipů, jak předejít zánětu močových cest

Problémy s močovým měchýřem trápí hlavně ženy
 

Když vás chytne “močák”, je to nepříjemné. Bolest při močení signalizuje zánět močového měchýře, navíc se často opakovaně vrací. Jak se infekce vyvarovat?

“Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde o onemocnění, které se dá většinou dobře léčit a nebývá nijak zvlášť vážné. Jeho největší zákeřnost ale spočívá v tom, že pokud se už jednou objeví, rádo se opakovaně vrací,” varuje na odborném serveru uLékaře.cz lékařka MUDr. Mgr. Helena Janíčková, Ph.D.

Teplé počasí vyzývá ke koupání, ženy však často trápí vaginální infekce, které mají nepříjemné projevy. Předejděte vaginální infekci dřív, než vlezete do vody

“Zdaleka největší procento případů zánětů močových cest způsobuje bakterie Escherichia coli. Na první pohled není tahle bakterie žádný nebezpečný zabiják, protože se běžně vyskytuje v lidském střevě, kde většinou nijak neškodí. Některé druhy bakterií Escherichia coli se však mohou „zvrhnout“, získají schopnost uchytit se na sliznici močového traktu a skrze močovou trubici putují do močového měchýře, v nejhorším případě až do ledvin. Kromě běžné bakterie mohou menší část zánětů způsobovat i jiné mikroorganismy,” dodává lékařka.

 

Jak předejít zánětu močových cest? Důležité jsou správné hygienické návyky, ale také prevence. Zde je několik rad, které doporučují odborníci dodržovat.

 

  • Základem je pitný režim

Příjem správného množství tekutin je důležitý pro zdraví, o to více byste na něj měli dbát, pokud trpíte problémy s močovými cestami. Pitím se odplaví bakterie, které jsou v těle a hrozí jejich přemnožení. Proto se snažte pít více než druzí, alespoň 2 až 2,5 litru tekutin za den.

  • Bavlněné spodní prádlo

Stejně jako v případě ženských problémů, tak i v případě zánětů močového měchýře je dobré dbát na prodyšnost prádla. Pocení vznik infekcí podporuje. Nejlepší je prodyšné bavlněné prádlo.

  • Pro ženy. Pokud vložky, tak bez parfému

Obzvláště ženy často nosí parfémované vložky, které mohou dráždit intimní partie a způsobují potíže. Je proto lepší je nepoužívat, stejně tak se vyhněte parfémovanému toaletnímu papíru.

  • Po sexu se vymočte a osprchujte

Při pohlavním styku dochází k přenosu mnoha různých typů bakterií, ty se pak mohou snadno usadit v močové trubici. A právě proto je pohlavní styk a okolnosti s ním spojené jednou z nejčastějších příčin infekce močových cest. Proto byste se měli po sexu vyprázdnit a osprchovat. Vyplatí se to dodržovat před i po.

  • Správná intimní hygiena

Mnoho lidí používá ke koupání “tam dole” obyčejné sprchové gely a mýdla, ty se však nehodí. Sáhněte spíše po gelech určených na intimní hygienu. Ani ta se však nemá přehánět, někdy méně znamená více.

  • Pozor na střevní bakterie

I nesprávné utření se po vykonání potřeby má bohužel za následek infekci močových cest. Střevní bakterie Escherichia coli je nejčastějším typem bakterie, která způsobuje infekce močáku. K jejímu přenosu může docházet nesprávným utřením se, kdy dojde k přenosu bakterie do pochvy; u mužů k tomuto dochází méně často. Utírejte se proto vždy směrem ven.

  • Nesnažte se močení zadržet

Hlavně pokud máte potíže s močákem, může se zdát, že chodíte na toaletu příliš často. Nikdy to však nezadržujte a jdětě se raději vyprázdnit hned. Močení by mělo být pravidelné, aby bakterie neměly šanci na rozmnožení se, a naopak došlo k jejich vyplavování.

  • Neoddalujte zahájení léčby

Když pocítíte první příznaky infekce močáku, jako je pálení, řezání při močení nebo bolesti v podbřišku, neotálejte a nasaďte léčbu. Můžete vyzkoušet léky obsahující brusinky, ty bývají nejlepší. Vezměte si je i v případě, pokud jsou příznaky teprve mírné - obvykle už se budou jenom zhoršovat.

  • Jezte brusinky jako prevenci

Neměli byste je konzumovat až v momentě, kdy problémy začnou. Výborné jsou brusinky čerstvé anebo sušené, vyzkoušet můžete i brusinkový sirup. Brusinky prokazatelně pomáhají v boji proti infekci močových cest, jelikož brání bakteriím v uchycení na sliznici. Obsahují navíc organické kyseliny, které pozitivně ovlivňují kyselost močových cest.

  • Mějte ledviny vždy v teple

Za chladného počasí je důležité pořádně se obléci, jinak hrozí stejné příznaky jako v případě zánětu bakteriálního - tedy bolest, svědění a pálení. Vyhněte se velkým dávkám antibiotik nebo chemoterapeutik, které organismu na dobré kondici nepřidají.


“Nikdy však nesmíme zapomínat, že i zpočátku obyčejný zánět je potenciálně hodně nebezpečný. Pokud se totiž infekci nepodaří zdolat a neustále se množící bakterie doputují močovým traktem až do ledvin, může dojít k vážnému poškození tohoto životně důležitého orgánu. Proto bychom vždy měli konzultovat s lékařem, pokud se příznaky nezlepší během jednoho až dvou dnů, nebo se dokonce zhoršují. Jedno z nejdůležitějších vyšetření, která nás u lékaře budou pravděpodobně čekat, je vyšetření moče,” dodává doktorka Janíčková

Léto se blíží, proto je nejvyšší čas začít hubnout do plavek. Pochutnejte si na zdravých jídlech a zároveň věnujte pár minut denně svému tělu.