Nebezpečné červené maso: Zvyšuje riziko rakoviny a infarktu

Hovězí maso je sice lahodné, ale pro lidský organismus ne zrovna to nejlepší
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Luxusní steak z kvalitního hovězího masa si určitě rád dopřeje čas od času každý gurmán. Červené maso ovšem pro lidské tělo znamená potenciální nebezpečí. Na co bychom si měli dát pozor předtím, než ho budeme konzumovat?

Jakkoliv jsou pořádné steaky naprosto luxusním jídlem, dnes i to nejmenší dítě ví, že červené maso není pro člověka po zdravotní stránce zrovna tím nejlepším jídlem. Je pro nás především symbolem vysokého cholesterolu, srdečních oběhových chorob a také kardiovaskulárních problémů.

Bílkoviny z červeného masa se mohou nahradit

Spolehlivě je totiž zastoupí proteiny z masa bílého. Toto maso sice není tak chutné, ovšem je daleko dietnější a zdravější. Mnohé studie hovoří o tom, že konzumace červeného masa zvyšuje riziko onemocnění rakovinou a také předčasného úmrtí. Naopak bílé maso v jídelníčku toto riziko poměrně hodně snižuje. 

Hovězí maso škodí především proto, že obsahuje dosti vysoké množství nasycených tuků a také hemového železa. Právě tyto látky nejsou zrovna prospívající pro kardiovaskulární systém člověka, což následně zvyšuje riziko infarktu.

V uzeninách jsou obsaženy dusitany a sodík, které organismus také zatěžují. Při zpracovávání červeného masa se v něm za vyšších teplot také tvoří karcinogeny a ty také dlouhodobě vedou ke vzniku rakoviny. 

Vše s mírou

Je třeba u konzumace červeného masa přemýšlet a nejít z extrému do extrému. Úplně ho vyřadit z jídelníčku totiž také není zrovna rozumným počinem. Tento druh masa totiž obsahuje poměrně širokou škálu živin, jako je třeba zinek, železo a také mnoho esenciálních aminokyselin. Pokud bychom měli stanovit denní porci červeného masa, pak by to nemělo být více než 70 gramů za den. 

Jak vybrat správně maso?

Důležitá je především barva. Červené maso by mělo mít pěkný odstín, rozhodně by nemělo zapáchat a nebo být dokonce na povrchu slizké. Pokud si ovšem koupíte maso balené ve fólii nebo v krabičce, pak se může stát, že bude mít lehce našedlou barvu, což je ale v pořádku, jelikož je to dáno chemickou reakcí, která vzniká při zabalení masa. 

Je to tím, že se dotýkalo folie a nemělo přístup ke kyslíku. Pokud ovšem uvidíte podezřele intenzitní růžovou nebo i červenou, pak je to signál, že něco není v pořádku; podobné maso byste si rozhodně neměli kupovat. Obecně je daleko lepší si maso kupovat u řezníka, a to u takového, se kterým máte již nějaké zkušenosti. 

Maso je dost možná vůbec nejkontroverznější potravinou vůbec. Na vhodnost masa pro lidskou výživu není jednoznačný názor. Existuje spousta lidí, kteří nejedí vůbec žádné maso nebo jen některých druh, a to už z etnického přesvědčení, náboženského vyznání nebo i ze zdravotních či jiných důvodů. 

Pokud se podíváme na nutriční hodnoty jednotlivých mas, tak zjistíme, že se zase až tolik neliší. Energetická hodnota svaloviny je cca 450 kJ na 100 gramů. Tuková tkáň bývá okolo 3 500 kJ na 100 gramů. Nejméně v tomto případě pak u telecího a masa divokých dvířat. 

Podíl nasycených mastných kyselin, tedy těch, kterých bychom se měli co nejvíce vyvarovat, je vyšší u přežvýkavců než u vepřového. Vepřové maso je ale zase handikepované tím, že obsahuje méně proteinů, a naopak více tuku, což znamená, že je hůře stravitelné pro naše tělo. 

Na druhou stranu je třeba si uvědomit podstatný fakt. Pokud v rámci rizika rakoviny odstraníte jiná rizika, jako je například kouření, a budete se o sebe starat, pak dopad červeného masa na vaše zdraví bude poměrně zanedbatelný. 

Takže pokud dnes máte chuť dát si pořádně šťavnatý steak nebo dobrý tataráček, tak si určitě podobnou mňamku dopřejte. V dalším průběhu týdne už ale hovězí maso tolik nekonzumujte a nahraďte ho jiným, případně si klidně udělejte jídlo bez masa, ono to totiž jde, ač si někteří myslí, že ne.