Kočičí miláček kozlík: Ničitel nespavosti a spojenec při silném menstruačním krvácení

Kozlík je velkým pomocníkem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Leckdy je daleko lepší a efektivnější dát přednost bylinkám před prášky. Právě takový kozlík lékařský je tak prospěšný pro člověka, že díky němu na všechny léky zapomenete. S čím vším tato rostlinka dokáže pomoci?

Kozlík lékařský je vytrvalá přímá bylinka, která disponuje svým charakteristickým pachem a dorůstá do výšky asi 60 až 200 cm. Lodyha bývá přímá, v květenství větvená, rýhovaná a mimo uzliny lysá. Vyrůstá z krátkého, silného a vertikálního podzemního oddenku. 

Zajímavé jsou i jsou i jeho listy, které jsou lichozpeřené, dlouze řapíkaté a složené nejčastěji ze 7 až 9 párů lístků. Ty jsou kopinaté, obvykle 7 až 12 mm široké, na okraji hustě zubaté. Koncový lístek pak bývá většinou široký jako postranní lístky. 

Kozlík milují kočky

A proč tomu vlastně tak je? Je to úplně jednoduché. Kočkám pach kozlíku připomíná pach kočičí moči. Právě proto je třeba kozlík dobře zajistit před těmito domácími miláčky, jelikož jak někde zvětří jeho kořen nebo zelenou nať, pak se v něm s chutí vyválí. 

Květenství je hustý, větvený, latovitý vidlan, jenž je složený z drobných oboupohlavních květů. Ty jsou bílé až růžové barvy. Tyčinky a čnělka vyčnívají z korunní trubky, která je mírně vydutá. Kvete primárně v létě, vůbec nejčastěji pak v červenci. Plody jsou kopinaté a lysé nažky. 

Pokud budeme kozlík hledat v České republice, pak zjistíme, že jeho největší výskyt je zejména v nižších polohách. Roste trvale na vlhkých půdách bohatých živinami, zejména pak dusíkem. Lze jej nalézt na vysokobylinných loukách, v lemových společenstvech, ale také v údolních nivách nebo podél vodních toků. 

Vyskytuje se od nížin do kolinného a řidčeji až do submontánního stupně, kde pak roste v nadmořské výšce někdy až 1 000 metrů. Celkový výskyt kozlíku sahá od střední a jižní Evropy až po pohoří Ural. 

Není kozlík jako kozlík

U nás roste celkem 6 druhů kozlíků. Z nich jsou s kozlíkem lékařským zaměnitelné pouze dva. Prvním je kozlík ukrajinský, druhým pak kozlík výběžkatý. Všechny tyto tři druhy jsou pak řazeny do skupiny blízce příbuzných druhů a v některých případech se dokonce od kozlíku lékařského ani neodlišují. 

Odvar z kořenu kozlíku: Kávovou lžičku suchých kořenů zalijte 250 ml studené vody a nechte přejít varen. Louhujte po dobu deseti minut a pijte dvakrát denně mezi jídly. 

Kozlík výběžkatý se od kozlíku lékařského odlišuje zejména tvorbou nadzemních i podzemních výběžků a menším počtem lístků skládajících lodyžní listy. 

Kozlík ukrajinský pak kvete častěji než ten lékařský a má krátce řapíkaté až přisedlé střední lodyžní listy složené z většího počtu lístků. Na rozdíl od obou těchto druhů osidluje kozlík lékařský často synantropní stanoviště. 

Využijte ho jako spojence

Kozlík obsahuje především silice, jejichž složení je různé a závisí hodně na místě růstu a podmínkách při sušení. Obsahuje ale také mono a seskviterpenty, valepotriáty, kyselinou valerovou, cukry, hořčinu, alkaloidy a také favonoidy. 

Malé dávky mají povzbuzující účinek na nervovou soustavu a také na dýchání a motorická centra, větší dávky pak vyvolají celkový útlum nervové soustavy. Bezesporu je vhodné v určitých obdobích užívání na chvíli vysadit, dlouhodobé užívání totiž může zapříčinit zažívací potíže, nevolnost a také i srdeční poruchy. 

Výčet léčivých účinků:

  • Pomoc při stresu, depresích a nespavosti
  • Tiší bolesti a uvolňuje křeče
  • Pomáhá při poruchách štítné žlázy
  • Pozitivně působí na nadýmání a dávení
  • Tlumí sexuální aktivitu
  • Pomáhá při silném menstruačním krvácení
  • Prevence mrtvice